Bijgewerkt: 5 december 2022

D66-Amstelveen wil lokwoningen inzetten tegen inbrekers

Nieuws -> Politiek

Bron: D66-Amstelveen
21-02-2018

D66-Amstelveen wil, dat in de stad lokwoningen worden ingezet in de strijd tegen woninginbraken. D66 maakt zich grote zorgen over de verdubbeling van het aantal woninginbraken in Amstelveen in de afgelopen maanden. De lokwoning, ingericht door de politie en voorzien van camera’s en gemerkte spullen, kan helpen bij het arresteren van inbrekers. D66-Amstelveen wil, dat in de komende periode geld wordt vrijmaakt voor het inrichten van lokwoningen in Amstelveen.

Pakkans moet omhoog. Wat D66 betreft moeten alle mogelijke middelen ingezet worden om de pakkans bij woninginbraken te verhogen. Gemiddeld ligt de pakkans van woninginbraken in Nederland nu onder de 9%. D66-Amstelveen denkt, dat de inzet van speciaal ingerichte lokwoningen kan helpen bij het verhogen van de pakkans. D66-raadslid Harmen van der Steenhoven: 'Een van de grootste problemen in Amstelveen is het forse aantal woninginbraken. Wat mij betreft halen we daarom alles uit de kast om inbrekers te pakken. Ze komen er nu te eenvoudig mee weg. De inzet van lokwoningen kan daarbij een heel effectief middel zijn.' Wat D66 betreft zou de gemeente Amstelveen kunnen helpen bij het vinden geschikte woningen en de inrichting kunnen financieren. Bij de inzet van lokwoningen wordt meestal gebruik gemaakt van woningen van particulieren, of woningcorporaties die tijdelijk leegstaan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Harmen van der Steenhoven raadslid van D66-Amstelveen


Effectief in andere gemeenten. In een aantal andere gemeenten, zoals in Rotterdam en Den Haag wordt al succesvol gebruik gemaakt van lokwoningen. D66 wil dat ook in Amstelveen wordt gestart met de structurele inzet van lokwoningen tegen inbrekers. Om lokwoningen effectief de te gebruiken moet geregeld van adres worden veranderd. In overleg met de politie kunnen passende lokwoningen worden uitgekozen. Wat D66 betreft wordt er gestart in wijken, waar het aantal inbraken op dit moment het hoogst liggen. Van der Steenhoven: 'Lokwoningen blijken een effectief middel om inbrekers te pakken. In de gemeente Den Haag werden op de eerste dag gelijk vijf inbrekers gearresteerd. In Amstelveen waren we daarom wat mij betreft gisteren al gestart met de inzet van lokwoningen.' Gezien de grote problematiek rondom inbraken in Amstelveen wil D66, dat in een volgend coalitieakkoord extra geld wordt vrijgemaakt voor de bestrijding hiervan. De financieren van lokwoningen is wat D66 betreft een van de onderdelen van het actieplan tegen inbraken in Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.