Bijgewerkt: 25 juli 2024

D66-Amstelveen wil sociale huurders helpen met de juiste energielabels

Nieuws -> Politiek

Bron: D66-Amstelveen
09-02-2023

D66-Amstelveen wil dat (sociale) huurders die twijfels hebben over de betrouwbaarheid van energielabels zonder (hoge) kosten een 'second opinion' kunnen opvragen.

Onbetrouwbare- en kostbare energielabels. De verontrustende berichten over de klimaatverandering en gestegen energieprijzen benadrukken nogmaals het belang van het versnelt verduurzamen van alle woningen in Amstelveen. Energielabels geven een rapportcijfer (of beter gezegd een “rapportletter” van A+++ tot G) aan een woning wat betreft de duurzaamheid. Het energielabel geeft aan hoeveel energie de woning consumeert (om het warm of koel te houden) en produceert (door bijvoorbeeld zonnepanelen).

Foto Amstelveen
(Foto Barbara Salem/D66-Amstelveen - 2022)

Maarten de Haan raadslid van D66-Amstelveen woordvoerder Duurzaamheid, Groen en water, Milieu

Vanaf 1 januari 2021 zijn er veranderingen doorgevoerd in de rekenmethodiek van energielabel voor woningen waardoor er twijfels zijn over de juistheid van energielabels uitgegeven voor deze datum. Sommige woningen hebben een lager (of hoger) energielabel volgens de nieuwe betrouwbaardere rekenmethodiek. De kosten om een (nieuw) energielabel aan te vragen zijn toegenomen van enkele tientjes vóór 2021 tot honderden euro’s nu.

Een energielabel toetsen zonder (hoge) kosten voor (sociale) huurders. De hoogte van de huur en de kans dat een (sociale) huurwoning in aanmerking komt om te verduurzamen is hoge mate afhankelijk van het energielabel dat een woning heeft. 'Woon je bijvoorbeeld in een woning die nauwelijks warm te krijgen is maar toch energielabel B heeft, dan heb je een probleem: hoge huur, hoge energierekening en weinig kans dat de woning verduurzaamt gaat worden op de korte termijn' - aldus Maarten de Haan van D66.

Daarom wil D66 dat (sociale) huurders die twijfels hebben over de betrouwbaarheid van energielabels zonder (hoge) kosten een “second opinion” kunnen opvragen. D66 gaat hierover een motie indienen tijdens de raadsvergadering van 22 februari 2023.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.