Bijgewerkt: 25 juni 2024

D66- en VVD-Amstelveen willen geen toneel voor politieacties op het Stadsplein

Nieuws -> Politiek

Bron: D66- / VVD-Amstelveen
08-11-2017

De fracties van D66- en de VVD-Amstelveen zijn verbaasd, dat er weer gekozen is voor het Stadsplein Amstelveen als uitvalsbasis voor een grootschalige verkeerscontrole door de politie op donderdag 2 november 2017. Tijdens deze actie werden verkeersdeelnemers uit de omgeving door motoragenten begeleid naar het Stadsplein, waar zij vervolgens doorgelicht werden door de Belastingdienst, Douane Nederland, Koninklijke Marechaussee, Politie Landelijke Eenheid, de gemeente Amstelveen.

De fracties van de VVD en D66 zijn niet tegen dit soort verkeercontroles, maar zijn van mening, dat het Stadsplein als uitvalsbasis voor dit soort controles niet wenselijk is, gezien de functie van uitgaanscentrum in combinatie met winkelgebied dat het stadshart vervult. De fractie van D66-Amstelveen heeft in 2014 ook al vragen gesteld over de wenselijkheid om dit soort grootschalige handhavingsacties op het Stadsplein te laten plaatsvinden. Desalniettemin is er bij de controle van afgelopen donderdag weer voor gekozen om de actie op het Stadsplein te houden. De fracties van de VVD en D66 zullen bij de komende raadsvergadering opheldering vragen aan de burgemeester, waarom er weer toestemming is verleend voor een verkeerscontrole midden in het culturele hart van Amstelveen en waarom er niet gekeken is naar een geschiktere locatie in de omgeving.

Foto Amstelveen
(Foto Politie Amsterdam - 2017)

De politie bereidt zich voor om de jaarlijkse grootschalige controle van verkeersdeelnemers uit te voeren op het Stadsplein Amstelveen op 2 november 2017 tijdens het Donkere Dagen Offensief


Chaos. De ondernemers in het Stadshart en de culturele instellingen hebben ook hun ongenoegen geuit over het feit, dat er weer gekozen is voor het Stadsplein, dit terwijl er op donderdag koopavond is en de Schouwburg een uitverkochte voorstelling had. De drukte zorgde voor chaotische situaties op en rondom het stadsplein. Tawros Aslanjan D66-raadslid: 'Dit soort acties horen niet thuis op het Stadsplein, er zijn tal van andere geschikte locaties te bedenken, waar dit soort controles plaats kunnen vinden.'

Donkere dagen offensief. De verkeerscontrole werd gehouden in het kader van het Donkere Dagen Offensief. Tijdens deze actie zijn er 9 personen aangehouden en zijn er flink wat openstaande vorderingen geïnd door onder andere de Belastingdienst. 'Wij zijn niet tegen dit soort verkeerscontroles, maar zien liever, dat de politiecapaciteit ingezet wordt in de wijken in het tegengaan van inbraken. Inbraken gebeuren immers in de wijken' - aldus VVD-fractievoorzitter Kees Noomen.

Visitekaartje. D66 en de VVD zijn van mening, dat dit soort acties midden in het hart van Amstelveen niet bijdragen aan de aantrekkelijkheid van Amstelveen. Het Stadshart moet voor bezoekers van het winkelcentrum en culturele instellingen een uitnodigend karakter hebben. 'Zo een grootschalige verkeerscontrole is niet echt een mooi visitekaartje voor de stad' - aldus D66-woordvoerder economische zaken Tawros Aslanjan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.