Bijgewerkt: 3 december 2021

D66 wil verbeteringen in voorstel Amstelveenlijn

Nieuws -> Politiek

Bron: D66-Amstelveen
04-02-2013

6 februari 2013 behandelt de gemeenteraad een voorstel over de toekomst van tramlijn 5 en metro 51. Bedoeling is om de lijnen te moderniseren. Lijn 51 moet worden omgebouwd tot een snelle stipte tram naar Station Zuid, een voorstel, waarbij verschillende omliggende gemeenten, waaronder Amsterdam, eveneens betrokken zijn.

Met de voorgenomen plannen zullen onder meer 4 haltes van de 51 verdwijnen. Vooral in Amstelveen-Zuid zullen inwoners verder moeten lopen om bij een halte te komen. Ook is niet zeker, of vanaf Amsterdam-Zuid, waar de lijn vanuit Westwijk in de toekomst zal eindigen, een rechtstreekse metroverbinding met Amsterdam-Oost zal blijven bestaan.

De kans bestaat, dat vanaf Station Zuid, naast de Noord-Zuid metrolijn, alleen een metro zal rijden naar Station Amstel, waarna reizigers richting Weesperplein, of de Stopera een tweede keer moeten overstappen. D66-Amstelveen heeft daarom grote bedenkingen bij het huidige voorstel.

hendriksen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Lex Hendriksen, raadslid van D66-Amstelveen


D66 vindt het schrappen van 4 metrohaltes te veel, en zoekt naar mogelijkheden om de haltes Gondel en/of Centrum te behouden. Ook willen de democraten zekerheid over een directe verbinding tussen station Amsterdam Zuid en oostelijk Amsterdam. Een ander bezwaar van D66 ten aanzien van de voorliggende plannen is dat de overstap op station Zuid tussen de tram uit Amstelveen en de metro nu tot 120 meter bedraagt. D66 vindt deze afstand te lang, zeker voor ouderen en minder validen.

D66-raadslid Hendriksen: “Het is de bedoeling, dat de nieuwe tram zonder verstoringen en stipt zal rijden. Dat juicht D66 toe. Maar die voordelen mogen niet verloren gaan, omdat mensen op station Zuid een lange overstap hebben. En twee keer overstappen is helemaal uit den boze.

De oorspronkelijke uitgangspunten voor de modernisering waren een directe verbinding van Westwijk naar Amsterdam, geen verslechtering van de bereikbaarheid van de metro/tram vanuit de wijken, en een toegankelijk OV voor mensen met een beperking. Aan deze voorwaarden wordt in de huidige plannen onvoldoende voldaan.”

De democraten komen met een aantal voorstellen om deze bezwaren weg te nemen. Naast het behoud van de haltes Gondel en of Centrum die volgens het raadsvoorstel geschrapt worden, wil D66 de afstand van de overstap op station Zuid verkorten door de haltes van de tram en de metro te wijzigen. Waarbij D66 in ieder geval ook wil kijken, of vanaf de Parnassusweg beter overgestapt kan worden. Ook wil D66 zekerheid over de rechtstreekse verbinding van Station Zuid naar Amsterdam-Oost.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS