Bijgewerkt: 22 maart 2023

Dag van de Plastische Chirurgie op 21 november 2014

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie
13-11-2014

Voorwaardelijke vergoeding lipofilling volgens plastisch chirurgen te beperkt

De 4e landelijke dag van de plastische chirurgie die op vrijdag 21 november 2014 wordt gehouden staat in het teken van lipofilling. Centraal thema is dit jaar ‘Vetgaaf’. De dag van de Plastische Chirurgie is bedoeld om bezoekers kennis te laten maken met de vele facetten van het vak en patiënten bij te praten over de laatste ontwikkelingen en behandelingen. Met het thema willen plastisch chirurgen aandacht vragen voor innovatieve reconstructies met eigen vetweefsel van patiënten, de zogenaamde ‘lipofilling’.

Lipofilling wordt voor de reconstructie van vele soorten vervorming gebruikt. De belangrijkste toepassingen zijn borstreconstructie na borstkanker, littekencorrectie, forse contourafwijkingen als gevolg van een aangeboren afwijking van de borstkast, of het gezicht, na een ongeval of brandwonden. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zet zich in om deze behandelingen vergoed te krijgen. In tegenstelling tot veel Europese landen, waar lipofilling wel wordt erkend en vergoed, is dit in Nederland nog niet het geval.

Foto Amstelveen
(Bron NVPC - 2014)

Handoperatie in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag


Vergoeding Lipofilling

De NVPC is in gesprek met het ministerie van VWS om deze techniek voor alle toepassingen te vergoeden. Op dit moment is slechts sprake van een voorwaardelijke toelating van lipofilling tot het basispakket 2015 als het gaat om reconstructie van de gehele borst, maar alleen in onderzoeksverband voor een beperkt aantal borstkankerpatiënten in Nederland. Voorzitter van de NVPC, prof. dr. René van der Hulst: “Wij staan achter het aangekondigde onderzoek, maar zijn van mening, dat de huidige wet- en regelgeving patiënten te kort doet. Er is sprake van beperkte keuzevrijheid voor borstreconstructies en deze natuurlijke behandeling met lichaamseigen weefsel wordt het grootste deel van de patiënten onthouden. Zo worden bijvoorbeeld borstkankerpatiënten na een borstsparende operatie en na bestraling uitgesloten.”

Het grote voordeel van lipofilling is, dat bij deze ingreep lichaamseigen weefsel wordt gebruikt, waardoor geen afweerreacties optreden. Het verplaatste vetweefsel groeit mee met de rest van het lichaam en geeft een levenslang resultaat. Daarnaast is het een weinig belastende operatie met snel herstel. Bij borstkankerpatiënten wordt in sommige gevallen hiermee een grotere operatie, of een borstamputatie voorkomen. Meer dan 14.000 vrouwen krijgen per jaar borstkanker. Daarvan krijgen 8.500 vrouwen per jaar een borstreconstructie, of borstsparende operatie. Van der Hulst: “Wereldwijd is het toepassen van deze techniek algemeen geaccepteerd. Internationaal gezien loopt Nederland achter in het aanbieden van de juiste zorg en nieuwste technieken voor patiënten.”

Foto Amstelveen
(Bron NVPC - 2014)

De flyer van de Dag van de Plastische Chirurgie op 21 november 2014


Staalkaart van reserveonderdelen

Plastisch chirurgen hebben het menselijk lichaam voor ogen als een staalkaart van reserveonderdelen. Zoals bij lipofilling verplaatsen zij eigen lichaamsweefsel naar een gehavende plek. Zo is het ook mogelijk om met vetweefsel van de buik, billen of bovenbenen van een vrouw een nieuwe borst te maken, ter vervanging van een afgezette borst bij borstkanker. Maar ook kan een spier uit het bovenbeen worden verplaatst naar de wang om mensen met een gezichtsverlamming weer te laten lachen. Van der Hulst: “Je verplaatst huid, of weefsel van een plek waar je het kan missen en zet het in waar het nodig is. Plastische chirurgie draagt bij aan het functioneren, de kwaliteit van leven en het zelfvertrouwen van patiënten.”

Tijdens de Dag van de Plastische Chirurgie op 21 november 2014 laten plastisch chirurgen het publiek op interactieve wijze kennismaken met de vele facetten van het vak. Er wordt speciaal aandacht gegeven aan hand- en polsletsels, grote trauma’s, plastische chirurgie bij huidkanker, borstreconstructies bij borstkanker en complexe hoofd-hals chirurgie. Maar uiteraard ook voor cosmetische chirurgie en brandwondenchirurgie. In de deelnemende klinieken worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, informatiemarkten, een inloopspreekuur en workshops, bijvoorbeeld zelf leren hechten. De Dag van de Plastische Chirurgie is een initiatief van de NVPC. Kijk voor meer informatie en deelnemende klinieken op www.dagvandeplastischechirurgie.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.