Bijgewerkt: 3 december 2024

De Alert Online campagne 2017 is opgestart

Nieuws -> Internet

Bron: Digitale Overheid
05-10-2017

Iedereen loopt risico om gehackt te worden. Door een valse e-mail, een foute software-update, of een nepwebsite. Alert Online wil Nederland online veiliger maken. Cybersecurity is namelijk een verantwoordelijkheid van iedereen. Door zelf het heft in handen te nemen, alert te zijn en anderen te helpen, kan iedereen een Cybersecurity Held zijn! Dat is het thema dit jaar van de Alert Online campagne. Van 2 oktober tot en met 13 oktober 2017 vinden er verschillende activiteiten plaats om cybersecurity onder de aandacht te brengen.

Voorafgaand aan de campagne wordt een grootschalig onderzoek onder de Nederlandse bevolking uitgevoerd. Het bewustzijnsonderzoek legt kennis, houding en gedrag op het gebied van cybersecurity bloot, maar ook de informatiebehoeften op dit gebied en de verschillen tussen doelgroepen.



Belangrijke conclusies

-Nederlanders maken zich nauwelijks zorgen over digitale veiligheid op het werk, in privésfeer zijn er meer zorgen.

-Cyberonveiligheid tot zekere mate geaccepteerd: lage inschatting impact, wel regelmatig slachtoffer.

-Cyberzorgen vooral gericht op conventionele cybergevaren: e-mails met hyperlinks, of bijlagen

-Blinde vlek voor nieuwe gevaren, zoals openbare wifi-netwerken, juice jacking (juice jacking is een term die wordt gebruikt om een cyberaanval te beschrijven, waarbij malware kan worden geïnstalleerd, of gegevens die stiekem worden gekopieerd van een smartphone, tablet of ander computerapparaat met behulp van een USB-poort die als dataverbinding wordt gebruikt red.), keyloggers (keystroke logging, vaak aangeduid als keylogging, of toetsenbord aanslag vastleggen, is de actie van het opnemen (loggen) van de toetsen op een toetsenbord, meestal heimelijk, zodat de personen die het toetsenbord gebruiken zich niet bewust zijn, dat hun acties worden opgenomen red.). Cybercriminaliteit vindt steeds vaker plaats buiten de meer traditionele vorm van een e-mail met een hyperlink, of een besmette bijlage. Deze vormen staan echter nog niet op de radar van de gemiddelde Nederlander.

Tips voor online veiligheid. Voor wie zich tegen online gevaren wil wapenen, geeft Alert Online tips:

-Maak back-ups

-Draai updates. Het helpt om automatisch updaten in te stellen.

-Klik niet zomaar op bijlagen, of links in e-mails. Het kan een valse e-mail zijn.

-Bescherm je online privacy. Het is echt niet nodig, dat iedereen alles van je weet.

-Ga veilig om met wachtwoorden.

En bij alles geldt: Wees altijd kritisch. Is de webwinkel te vertrouwen? Waar gaat de link naar toe? Wie vraagt je om persoonlijke informatie? Is het echt nodig een kopie van je identiteitsbewijs te sturen?

Alert Online is een initiatief, dat overheid, bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap en consumenten in Nederland faciliteert en stimuleert samen te werken aan cybersecurity én hen meer cyber secure te laten handelen. De campagne Alert Online heeft als intentie hierin een beweging op gang te brengen en consumenten meer bewust te maken van hun online en digitale veiligheid en hun digitale weerbaarheid te versterken. Wilt u een bijdrage leveren om Nederland online veiliger te maken? Kijk dan op www.alertonline.nl . Daar vindt u ook het cybersecurity onderzoek 2017 met alle conclusies, tips en nog veel meer.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.