Bijgewerkt: 7 februari 2023

De Amstelporselein story is uitgebreid

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb / Gemeentemuseum Weesp / Wikipedia
26-10-2008

Op uitnodiging van de heer Ad Jobse, de conservator van het Gemeentemuseum Weesp kreeg de webmaster van Amstelveenweb op donderdag 23 oktober 2008 een rondleiding in het museum. Het weer was prachtig en de lichtval prima om dit monumentale gebouw te bezoeken.

Het museum is gevestigd in het eeuwenoude stadhuis van Weesp. Het werd ontworpen door de Nederlandse archtitect Jacob Otten Husly en tussen 1771-1776 gebouwd in het hart van Weesp. De stad ligt in de Nederlandse provincie Noord-Holland en telt 17.515 inwoners.

Weesp  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Gemeentemuseum annex stadhuis van Weesp aan de Nieuwstraat 41. Op de tweede etage is het porseleinmuseum gevestigd. Het Hollands porselein van de 18de eeuw vormt de hoofdcollectie van het museum, naast de historie van de Van Houten Cacaofabriek


Architect Husly was de vertegenwoordiger van de zogenaamde Lodewijk XVI-stijl in Nederland, wat eigenlijk een tegenpool was van de toen heersende rococo-stijl. Rococo is een Europese stijlperiode uit ongeveer 1720-1775. De naam is een samentrekking van het Franse woord rocaille, een asymmetrisch schelpmotief, dat men in de 18de eeuw aantreft vooral in de interieurkunst, en het Italiaanse barocco, dat barok betekent.

Weesp  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Bertram Philip Sigismund Albrecht des HRR Rijksgraaf Van Gronsveld Diepenbroick Impel (1715-1772). Het portret is geschilderd door G. J. J. de Spinny in 1759. De rijksgraaf was een voormalig Nederlands-gezant in Berlijn van Frederik de Grote, de koning van de Pruisen


Het gebouw had meerdere functies, zoals het rechthuis, gemeentehuis en er was zelfs een ziekenhuis aan het complex gebouwd. In de kelder zijn nog steeds kerkers aanwezig en zelfs een vierschaar (vierkante banken) kunt u bekijken. Een vierschaar, de laagste vorm van rechtspraak onder het Ancien Régime (Frans voor het oud bestuur), was zeer lokaal georganiseerd - zowat elke parochie had er een – en het werd uitgeoefend door de schepenen (lokale bestuurder).

Weesp  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Koffiekop met vlinders


Het museum is ingericht op de tweede etage van het gebouw, waar het Hollands porselein van de 18de eeuw de hoofdcollectie met Weesper- en Amstelporselein vormt en een kleinere deel uit Loosdrecht. In de kleinere zalen van het museum staat het industriële deel van het museum, de verzameling van de Van Houten cacaofabriek, die van 1850 tot 1971 in Weesp was gevestigd.

Porselein

Porselein is een keramisch materiaal en wordt gemaakt door verhitting van de grondstoffen, klei in de vorm van kaolien, in een oven op een temperatuur tussen de 1200 °C en 1400 °C.

De taaiheid, kracht en doorschijnendheid van porselein zijn hoofdzakelijk het gevolg van de samensmelting van het mineraal glas en mulliet (kleimineraal en aluminiumsilicaat) op deze hoge temperaturen. Porselein is vaak aangeduid als "China" in het Westen, is dit omdat tot de 17e eeuw, China was de enige producent van porselein.

De bakermat van het porselein ligt in het oude Chinese keizerrijk, waar het tussen de 7de en de 9de eeuw n.Chr. ten tijde van de Tang-dynastie werd ontwikkeld om het dure groene jade en het witte jaspis te imiteren. Soms wordt de ontwikkeling van porselein 500 jaar eerder gelegd, ten tijde van de Han-dynastie (206 v.Chr. - 220 na Chr.)


Ad Jobse, de gids in deze, is conservator van het Gemeentemuseum Weesp en zeer bekend met het Nederlandse porselein. Hij was in de jaren 1980 bij de Gemeente Amstelveen onder meer verantwoordelijk voor het beheer van het Amstelporselein in het expositiecentrum Aemstelle.

Weesp  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Grote porseleinen soepterrine


Hij vertelde over de geschiedenis van het porselein in Weesp en Nieuwer-Amstel, wat in de 18de eeuw begonnen. In Duitsland was het procedé ontdekt van hoe men porselein kon maken, zoals dat in China al langer bekend was, maar ook geheim.

De Graaf van Gronsveld Diepenbroick-Impel is in 1758 begonnen in Weesp met de eerste porseleinfabriek in Nederland. De productie bestond uit koffie- en chocoladekannen, theepotten, kopjes, sierterrines, tabakspotten en theebusjes. Hij heeft de Franse porseleinschilder Louis Gerverot als schilder in 1769 aangenomen.Weesp  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Koffiekan met rivierlandschap. Op het deksel een typische porseleinen eikelWeesp  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het Amstel signatuur op de achterkant van een porseleinen schaal


Lees en bekijk hier alles van: het Amstelporselein

Met veel dank aan conservator Ad Jobse van het Gemeentemuseum WeespAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.