Bijgewerkt: 4 december 2021

De Amstelveense begroting in coronatijd

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
25-10-2020

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën schrijft erover op zijn weblog
Deze week bespreken we de begroting in Amstelveen. Samen met de gemeenteraad hebben we al eerder 15 miljoen euro vrijgemaakt om waar mogelijk inwoners, ondernemers en instellingen te helpen in deze coronatijd. Nieuwe tijd. Na de oorlog is Amstelveen fors uitgebreid van 20.000 inwoners in 1945 tot ruim 90.000 nu. De gemeente kreeg elke 10 jaar een hoop geld binnen uit grondopbrengsten als er weer een nieuwe woonwijk bijkwam. Die tijd is voorbij. Daarom zullen we zaken anders moeten financieren. Je kunt het vergelijken met het kopen van een huis. Als je veel geld hebt dan reken je een huis in één keer af. Anders vraag je een hypotheek aan en los je af.

Jeugdzorg. Er zijn grenzen aan de groei van de stad, maar gelukkig heeft Amstelveen een goede financiële basis (lees HIER). Daarom kunnen we een sluitende begroting presenteren ondanks de vele miljoenen die extra nodig zijn voor bijvoorbeeld jeugdzorg en de problemen vanwege corona.

Zwemdiploma. Gelukkig is er voldoende ruimte om belangrijke zaken te regelen. Zo stellen we ruim 12 miljoen euro beschikbaar om het zwembadwater uit te breiden. Onze kinderen en kleinkinderen hoeven dan niet meer naar andere plaatsen om een zwemdiploma te halen. Ook het CDA pleitte hier al eerder voor. Verder is er geld beschikbaar om het Keizer Karel College te verbeteren. Leerlingen en leerkrachten verdienen een goed en veilig schoolgebouw.


Meer grip op inhoud en geld. Tot slot gaan we minder makkelijk zaken structureel financieel ondersteunen. Dit doorbreekt de vanzelfsprekenheid om eenmaal verworven budgetten te blijven uitgeven en ingezet beleid te blijven uitvoeren, zonder dat er sprake is van goede evaluatie-momenten. Vanaf nu maken we na maximaal drie jaar de balans op. We krijgen hierdoor meer grip op de inhoud en op het geld. Zie HIER  het persbericht en artikelen over dit onderwerp: Amstelveen stopt met 'sparen vooraf' Lokale lasten gaan omhoog, subsidies voortaan niet structureel maar voor drie jaarAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.