Bijgewerkt: 13 augustus 2022

De Cobra Kunstprijs 2021 is overhandigd door de burgemeester van Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
04-12-2021

Burgemeester Tjapko Poppens heeft op 3 december 2021 in het Cobra Museum de Cobra Kunstprijs Amstelveen 2021 overhandigd aan filmmaker en beeldend kunstenaar Guido van der Werve. Aansluitend vond de opening plaats van de presentatie die de beeldend kunstenaar ter ere van de prijs mocht inrichten. Deze presentatie is tot en met 6 maart 2022 te zien.

Guido van der Werve (1977) ontving de prijs vanwege zijn eigenzinnig ontwikkelde oeuvre. Burgemeester Poppens sprak zijn waardering uit voor het werk van Van der Werve en vond het een eer dat hij de kunstprijs aan hem mocht overhandigen. Ook zei Poppens blij te zijn met het levendige Cobra Museum. 'Juist in deze tijd, waar corona ons leven op de rem zet, kan kunst onze horizon verruimen en ons inspireren.'

Over de prijs. De Cobra Kunstprijs Amstelveen, die sinds 2005 bestaat, wordt periodiek uitgereikt aan een mid-career beeldend kunstenaar die werk maakt dat getuigt van engagement in de geest van de Cobra-beweging. Experiment, interdisciplinariteit en radicaliteit vormen het hart van deze beweging.

Foto Amstelveen
(Foto Viktor Wennekes - 2021)

Vlnr: Roos Gortzak jurylid, Melchior Jaspers jurylid, kunstenaar Guido van der Werve, Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen en Stefan van Raay directeur van het Cobra Museum


De prijs bestaat uit een geldprijs van € 15.000 en een tentoonstelling in het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Met de Cobra Kunstprijs Amstelveen creëert het Cobra Museum samen met de gemeente Amstelveen aandacht voor de waarden van de Cobra-beweging en haar rol in de hedendaagse kunst. De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt ruimhartig ondersteund door de gemeente Amstelveen. Adres: Cobra Museum Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen.

Van der Werve heeft een verscheidenheid aan werken gemaakt, waaronder een serie films en video's en een muziekcompositie getiteld op nummer in chronologische volgorde van twee tot 17. Nummer 10 en nummer 15 zijn monografieën over de vijf jaar werk voorafgaand aan het boek. Werken van Guido van der Werve bevinden zich o.a. in de collecties van The Museum of Modern Art in New York, Stedelijk Museum in Amsterdam, Hirshhorn Museum, Washington D.C., Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam en Museum Catharijne Convent, Utrecht. Kijk ook rond op zijn website: https://roofvogel.org/Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.