Bijgewerkt: 17 april 2024

De Dandy is terug in Amstelveen!

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
12-10-2017

Ooit was hij voor Amstelveners het herkenningspunt toen hij voor het Restaurant-Café Centraal, gelegen tussen het Plein 1960, de Zaagtand en de Keizer Karelweg stond in de jaren 1960. Het was een gezellig café met een heerlijk zonneterras, maar het moest plaats maken voor het Cobra Museum. De Dandy stond naast de toenmalige bushalte op het grasveldje, waar nu een laad-losplaats is en een informatiebord staat met de plattegrond van Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Bron Kurt Laurenz Metzler' - 2017)

Een archieffoto van de Dandy uit 1978 in Amstelveen op het Plein 1960.
Kurt Laurenz Metzler: 'Dandy' 200 x 195 x 400 cm 1978 - ijzer en marmer


Zo verdween de Dandy uit het oog, maar niet uit het hart, want voor tal van Amstelveners is hij nog altijd een beeld van herkenning en herinnering. Het was vaak voor velen een ontmoetingspunt om af te spreken, alvorens te gaan winkelen. Maar toen kwam in 1980 het Cobramuseum en moest de Dandy worden verplaatst. Na jarenlange rondzwervingen besloot de gemeente Amstelveen om het karakteristieke beeld in 2009 te verplaatsen naar de begraafplaats Zorgvlied. Dat was een saaie plek en daarom werd besloten de Dandy terug te halen naar de stad, daar waar wel leven in de brouwerij is en dat werd het grasveld naast de Dorpskerk in het Oude Dorp van Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

En de 'Dandies van Amstelveen' vinden het prachtig dat ze een eigen monument hebben gekregen
naast de Dorpskerk van Amstelveen


De officiële onthulling werd op woensdagmiddag 11 oktober 2017 verricht door Maaike Veeningen (D66) wethouder Cultuur en tandarts Marco Diercks, de eigenaar van de Dorpskerk, waar hij zijn tandheelkundige praktijk heeft en toestemming gaf om op zijn terrein het beeld te plaatsen. Ook kunstenaar en maker Metzler was het met deze plek eens.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De Dandy naast de Dorpskerk van Amstelveen op 11 oktober 2017


Aangezien het buiten behoorlijk stormde, vond de onthulling van het beeld in de voormalige kerk plaats, waar vroeger de kerkbanken stonden en voor de toespraken de nog bruikbare kansel. Na een korte aarzeling betrad wethouder Veeningen haar ongebruikelijke hoge positie naar de kansel, waar honderden jaren alle predikanten in deze kerk hebben gestaan. Een dergelijke prediking zal Maaike Veeningen nooit in de raadzaal overkomen, dus oreerde zij vanaf de kansel:
'Het is erg leuk, dat wij hier met zijn allen staan voor het herplaatsen van de Dandy. Met dit kunstwerk hebben veel Amstelveners een binding. Wij konden het merken toen er heel veel reacties binnenkwamen na een enquête, om achterhalen welke locatie de Amstelveners het leukst vonden om dit beeld te herplaatsen. Zorgvlied is een beetje afgelegen en heeft minder binding met Amstelveen en voor het Oude Dorp als nieuwe locatie kwamen beduidend meer reacties binnen. De kunstenaar de heer Metzler is overigens ook heel blij dat de Dandy nu mooi staat bij de kerk' – aldus wethouder Veeningen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Maaike Veeningen wethouder Cultuur aan het woord. Zij was blij dat 'onze Dandy' weer in de Amstelveense maatschappij is teruggekeerd en Amstelveen heeft er nu weer een nieuwe inwoner bij.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Marco Dierks vertelt over zijn verrassende ontmoeting met de Dandy


Na de toespraak van de wethouder klom Marco Diercks, de eigenaar van de Dorpskerk in de kansel en vertelde, dat hij vaak met zijn moeder naar de weekmarkt op Plein 1960 ging en daarna wat drinken in het café naast het beeld van de Dandy. Voor hem was het ook een aangename verrassing, toen de ambtenaren van de gemeente hem benaderden met de vraag, of het beeld hier naast de kerk mocht staan. Hij vond het een prima idee en zoals hij dat zei: 'Het beeld van de Dandy dat hier nu staat is inderdaad prachtig, het lijkt net alsof het altijd hier heeft gestaan.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Linda, de echtgenote van Marco Dierks, Anne en Lidy Leegstra, de buren van de Dandy
en wethouder Veeningen luisteren naar het verhaal van de tandarts


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Heleen van Ketwich Verschuur directeur van het Museum Jan van der Togt, Marri-Anne Koudijs-Overmars van het Electro Stylist Koudijs Amstelveen en Bert Timmermans van de gemeente applaudisseren na de toespraken


Er kwam een handjevol mensen naar deze gedenkwaardige onthulling, waaronder het kunstzinnige echtpaar Lidy en Anne Leegstra, eigenaren van Galerie potterie, 'Het Oude Dorp', Heleen van Ketwich Verschuur directeur van het Museum Jan van der Togt, Marri-Anne Koudijs-Overmars van het Electro Stylist Koudijs Amstelveen, Bert Timmermans beleidsmedewerker van de gemeente, journalist Johan Th. Bos van Amstelveen.blog, tandarts Marco Diercks met echtgenote en natuurlijk Maaike Veeningen (D66) wethouder Cultuur.
En toen was het tijd om te proosten op dit heuglijke feit. Het clubje ging niet met het glas naar buiten, dus Dandy en hond werden niet ingezegend, ook al staan ze nu naast een kerk. Linda bediende een ieder van een heerlijk wijntje of desgewenst ander drankje en na een proost, babbelde deze en gene nog na, of keerden meteen huiswaarts. Nu maar hopen dat het bij veel Amstelveners bekend wordt dat de Dandy weer terug is in hartje Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Maaike Veeningen, Bert Timmermans, Anne Leegstra en Marco Dierks proosten op de goede afloop voor de DandyDe speeches in de kerk zijn niet te beluisteren op de video, maar u kunt wel van alle kanten 'Dandy' bekijken.
Historisch gezien is een dandy een man die bijzonder belang hecht aan zijn fysieke verschijning, verfijnde taal en
ontspannen hobby' s, achtervolgd met de verschijning van nonchalance in een cultus van zichzelf.
Dandyisme kan worden verward met snobisme.


Foto Amstelveen
(Foto Philipp Hugentobler - 2017)

Beeldend kunstenaar Kurt Laurenz Metzler op een foto van mei 2017


Onze redactie stuurde de heer Metzler in Zürich, Zwitserland enkele foto’s toen de Dandy op een vrachtwagen kwam aangereden in het Oude Dorp. Metzler stuurde via de heer Alessandro Montigiani, zijn personal assistant deze brief:

Zürich 7.10.2017

'Dear Citizens of Amstelveen,
I want to congratulate You on the decision to put my sculpture Dandy on the Church square of Amstelveen. I am very pleased to hear, that the citizens associate many memories to the sculpture. My art has always been about the interaction between sculpture and people, this was prevented by the placement in Zorgvlied. Now it is free and back among the people. For that I am grateful.

My new installation at Changi Airport and Orchard Road in Singapore (See pictures enclosed) has already been photographed 5.2 million times since its installation in August. With the placement of “Dandy” on the square, it is more exposed and can return to the cityscape of Amstelveen. I would be happy if Amstelveen would organize something again, I love the Netherlands which have retained a romantic freedom, that is almost nowhere more to be found.
Best Regards' Kurt Laurenz Metzler '

'Geachte burgers van Amstelveen,
Ik wil u feliciteren met het besluit om mijn sculptuur Dandy op het kerkplein van Amstelveen te zetten. Ik ben erg blij te horen, dat de burgers veel herinneringen aan het beeld verbinden. Mijn kunst gaat altijd over de interactie tussen beeldhouwkunst en mensen, dat is door de plaatsing in Zorgvlied voorkomen. Nu is het vrij en terug onder de mensen. Daarvoor ben ik dankbaar.

Foto Amstelveen
(Bron KL Metzler - 2017)

De kleurrijke beeldengroep 'Urban People', oftewel 'Stedelijk Volk' (2009) van Kurt Laurenz Metzler roept op buitengewone wijze een gevoel van beweging en dynamiek op. Een stad komt tot leven met deze avant-gard popfiguren die lijken te converseren en interageren met voorbijgangers in hun eigen openluchttheater. Deze iconische openbare kunstinstallatie staat in het hart van de Republiek Singapore op de trappen van het winkelcentrum ION Orchard


Mijn nieuwe installatie op Changi Airport en Orchard Road in Singapore (zie foto's bijgevoegd) is al 5,2 miljoen keer gefotografeerd sinds de installatie in augustus. Met de plaatsing van 'Dandy' op het plein, is het meer zichtbaar geworden en kan het terugkeren naar het stadsgezicht van Amstelveen. Ik zou het fijn vinden als Amstelveen weer iets zou organiseren, ik hou van Nederland dat een romantische vrijheid heeft behouden, die bijna nergens meer te vinden is.

Met vriendelijke groeten Kurt Laurenz Metzler '

Kurt Laurenz Metzler (geboren in 1941 in Balgach, St. Gallen), zijn handtekening is 'KLM'. Hij is een Zwitserse beeldhouwer en zijn kunst is belangrijk in de vormgeving van openbare plaatsen, zijn sculpturen bevinden zich vooral in de openbare ruimte.

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.