Bijgewerkt: 29 april 2024

De EU keurt aangepast COVID-19-vaccin goed voor najaarsvaccinaties

Nieuws -> Gezondheid

Bron: EU Commissie
02-09-2023

De EU Commissie heeft het door BioNTech-Pfizer ontwikkelde COVID-19-vaccin dat is aangepast aan Comirnaty XBB.1.5 goedgekeurd. Dit vaccin is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen de ziekte. Het is de derde aanpassing van dit vaccin in respons op nieuwe varianten van COVID-19 – meldt de Commissie op 1 september 2023.

Het vaccin is goedgekeurd voor volwassenen, kinderen en zuigelingen ouder dan zes maanden. In overeenstemming met eerdere aanbevelingen van het EMA en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), zouden volwassen en kinderen van 5 jaar die gevaccineerd moeten worden een (enkelvoudige) dosis moeten krijgen, ongeacht hun COVID-19-vaccinatiegeschiedenis.

De goedkeuring is verleend na een strenge beoordeling door het Europees Geneesmiddelenbureau in het kader van het versnelde beoordelingsmechanisme. De Commissie heeft dit aangepaste vaccin via een versnelde procedure goedgekeurd om de lidstaten in staat te stellen zich tijdig voor te bereiden op hun najaars- en wintervaccinatiecampagnes.

Foto Amstelveen
(Foto Jennifer Jacquemart /EU - 2023)

Stella Kyriakides (1956) EU Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid

'Ik ben ingenomen met deze zeer tijdige goedkeuring van het geactualiseerde COVID-vaccin, dat gericht zal zijn op opkomende en zich verspreidende varianten. COVID-19 zal parallel met de seizoensgriep in het komende najaar en het winterseizoen circuleren, en daar moeten wij ons op voorbereiden. Door deze mogelijke dubbele dreiging zullen kwetsbare personen een groter risico lopen en zullen ziekenhuizen en gezondheidswerkers nog meer onder druk komen te staan. Vaccinatie is ons meest doeltreffende instrument tegen beide virussen, en daarom moedig ik iedereen die daarvoor in aanmerking komt, met name de meest kwetsbaren, aan de wetenschappelijke aanbevelingen op te volgen en zich zo snel mogelijk te laten vaccineren' – vertelt Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid.

Achtergrond. Met onze EU-vaccinstrategie blijft de Commissie ervoor zorgen dat de lidstaten toegang hebben tot de meest recente goedgekeurde COVID-19-vaccins, in de hoeveelheden die zij nodig hebben om de kwetsbare delen van hun bevolking te beschermen en de epidemiologische evolutie van het virus aan te pakken.

In overeenstemming met de gezamelijke verklaring van het ECDC en het EMA over de actualisering van de samenstelling van COVID-19-vaccins voor nieuwe varianten van het SARS-CoV-2-virus heeft BioNTech-Pfizer zijn COVID-19-vaccin aangepast aan SARS-CoV-2 omikronstam XBB.1.5. Het aangepaste vaccin zal naar verwachting ook de immuniteit tegen huidige dominante en opkomende varianten vergroten. De in mei 2023 ondertekende wijziging van het contract met BioNTech-Pfizer zorgt ervoor dat de lidstaten de komende jaren toegang blijven hebben tot vaccins die zijn aangepast aan nieuwe COVID-19-varianten.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.