Bijgewerkt: 8 december 2021

De Luchtvaartnota is vooral een papieren werkelijkheid

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
18-05-2020

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Schiphol schrijft erover op zijn weblog


Vrijdag (15 mei 2020) verscheen de lang verwachte luchtvaartnota van het kabinet. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat een gemiste kans. ‘Het is een visie op een wereld die niet meer bestaat’, zo verwoorde Volkskrant journalist Dion Mebius het treffend. Daarom is deze nota voor mij vooral een papieren werkelijkheid van het ministerie en heeft het weinig met de toekomst van de luchtvaart in Nederland te maken.

Omgeving. Amstelveen is de bakermat van onze nationale trots KLM en wij zijn daar trots op. Toch is het draagvlak voor Schiphol en onze luchtvaartmaatschappij KLM de afgelopen jaren veel minder geworden. Door de snelle groei zonder duidelijke grenzen aan overlast en het niet aanpakken van overschrijdingen, zijn ook veel mensen die op zich positief staan tegenover de luchtvaart kritisch geworden. Gelukkig kwam met de komst van Dick Benschop een ander geluid vanuit Schiphol, met meer begrip voor de omgeving.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Herbert Raat (VVD) wethouder Schiphol met Dick Benschop CEO van de Schiphol Group en Michiel van Dorst, CEO van de Luchtverkeersleiding Nederland van Schiphol aan tafel in Amstelveen op 12 maart 2020


Geen oplossing. Helaas heeft minister Cora van Nieuwenhuizen in deze nota niet gekozen voor duidelijke grenzen aan hinderbeperking en een helder verhaal over de veiligheid. Ook in deze nota komt daar geen oplossing voor. ‘Cruciale doelen blijven onbesproken’, aldus journalist Herman Stil vandaag op de site van Het Parool. En zo is het (lees HIER).

Felle tegenstanders. De minister zal daarom het tegengestelde bereiken van wat zij beoogt. Zij wil zelfs ‘onder voorwaarden’ het komend decennium Schiphol laten groeien van 500.000 tot 600.000! vluchten per jaar. In plaats van steun voor de luchtvaart en alle mensen die daar hun brood verdienen, zal het draagvlak verder afnemen en felle tegenstanders in de kaart spelen.

Schiphol in zee. De langetermijnvisie om Schiphol of een aantal banen naar zee te verplaatsen is van tafel geveegd. Vooral D66-kamerlid Jan Paternotte is de drijvende kracht in Den Haag om dit nou eens serieus te onderzoeken. Wij hebben hem vanuit Amstelveen hierin altijd gesteund (lees HIER). Overal in de wereld zijn landen aan de slag met banen in zee. Vaak met hulp van Nederlandse bedrijven. Jammer dat hier de daadkracht ontbreekt.

Woningbouwopgave. De aankomende jaren hebben we een gigantische woningbouwopgave. Het verplaatsen van, in ieder geval een gedeelte, van de luchtvaart van Schiphol naar zee en Lelystad zorgt ervoor dat onze kinderen en kleinkinderen hier in de toekomst veilig en op een leefbare manier kunnen blijven wonen.

Diepe lade. Op dit moment is natuurlijk de aanpak van de coronacrisis het belangrijkste. Als volgend jaar de impact van de crisis duidelijk is dan lijkt het mij verstandig om met een nieuw kabinet een frisse start te maken en deze nota met een papieren werkelijkheid in een diepe lade te stoppen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.