Bijgewerkt: 25 juni 2024

De 'Rijksveiligheidsdienst' is een verzinsel

Nieuws -> Internet

Bron: Politie Amsterdam/Bits of Freedom/AIVD
05-11-2017

'De brief van de ‘Rijksveiligheidsdienst’ die op 4 november 2017 op verschillende adressen is bezorgd, is niet afkomstig van de AIVD. 'Rijksveiligheidsdienst' bestaat niet. De brief is ook niet verstuurd door een ander onderdeel binnen de Rijksoverheid. De 'Rijksveiligheidsdienst' is een verzinsel. Laat je niet beetnemen, of verontrusten. Verscheur de brief' - meldt in een bericht de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Politie Amsterdam en omgeving.

De brief is afkomstig van Bits of Freedom, een onafhankelijke Nederlandse belangenorganisatie die opkomt voor digitale burgerrechten. 'Bits of Freedom verdedigt het grondrecht op privacy en het grondrecht op communicatievrijheid van de Nederlandse burger. Bits of Freedom verspreidt elke twee weken per e-mail een nieuwsbrief, met informatie over relevante wetgeving, politieke debatten, rechtszaken en openbare discussies' - staat op Wikipedia.

Op de website van BOF (Bits of Freedom) staat er de uitleg: 'Vandaag verspreidden we 20.000 brieven door Nederland namens de fictieve organisatie 'Rijksveiligheidsdienst'. De Rijksveiligheidsdienst bestaat natuurlijk niet. Met deze ludieke actie vragen we aandacht voor de sleepwet-kieswijzer. Op basis van vijf scenario's en uitleg over de wet kan je zelf bepalen, waar jij de grens trekt.'

In de brief die ze verstuurden wordt de ontvanger gevraagd om een afspraak te maken voor de installatie van een relay die hun woning aftapbaar zou maken. Uiteraard is dit niet het geval. De brief bevat een link die mensen direct doorstuurt naar de sleepwet-kieswijzer met uitleg. Ook als ontvangers contact opnemen via het vermelde telefoonnummer, of e-mailadres in de brief krijgen ze direct uitleg, dat het om een ludieke actie gaat. Met deze campagne wil Bits of Freedom de discussie starten over de sleepwet.

Foto Amstelveen
(Bron Twitter - 2017)

De kopie van de fake brief van de niet bestaande 'Rijksveiligheidsdienst' over de installatie van een netwerk-relay tussen het glaswezelnetwerk en uw woning, geschreven door de medewerkers van Bits of Freedom
Sleepwet?

De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel sleepwet, geeft een uitbreiding van de middelen die de diensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten. De grootste veranderingen zijn:

-Er mag een zogenaamd 'sleepnet' worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden, wanneer er een verdacht persoon in woont.

-Alle geautomatiseerde apparaten mogen gehackt worden. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer, of Smart-TV.

-Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden, waar iedereen in terecht kan komen.

-Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben.

Instanties als de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en verscheidene wetenschappers hebben al hun zorgen geuit over deze wet. De wet is op 11 juli 2017 aangenomen door de Eerste Kamer. Lees de officiële tekst van de wet hier. Lees ook: https://geensleep.net/ en Referendum over een wet  Het artikel van Vrij Nederland over dit thema: Een referendum over de Sleepwet kan de situatie nóg gevaarlijker makenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.