Bijgewerkt: 25 juni 2022

'De Verbinding' expositie van Joop Haring bij de SVB Amstelveen geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Joop Haring
01-09-2016

Eigenlijk houdt beeldend kunstenaar Joop Haring (Den Haag 1952, ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten Arnhem) zich al meer dan 30 jaar met dezelfde thema's bezig. Dat blijkt uit de overzichtstentoonstelling in de entreehal van de Sociale Verzekeringsbank in Amstelveen.  Haring heeft er een aantal ‘eilanden’, of groepen met beelden ingericht, die thematisch met elkaar samenhangen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Beeldend kunstenaar Joop Haring in Amstelveen op 1 september 2016 tijdens de opening van zijn tentoonstelling


Uit al zijn werk blijkt zijn fascinatie voor natuurlijke groeiprocessen in relatie tot architectuur. Zowel op microniveau, alles wat groeit en bloeit, als op macroniveau, waarbij hij het landschap en de uitdijende bebouwing als organische fenomenen beschouwt. Zijn verwondering over deze groeiprocessen mondt uit in een formele analyse. En wat volgt is de vertaling naar een ruimtelijk beeld.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Joop Haring - Mali - 28 x 28 x 25 cm brons 2010


Haring heeft lange reizen door China en India gemaakt en er een flink aantal werkperiodes doorgebracht. Dat is aan zijn werk af te lezen. Afstand en een andere cultuur kunnen verhelderend werken. Westerse normen en waarden, juist ook die ten aanzien van wat wij de beeldende cultuur noemen, komen in een ander licht te staan. Poëtische landschappen in keramiek ontstaan, die doen denken aan het Karstgebergte in het zuidoosten van China, maar tegelijkertijd verwijzen naar Delfts blauw.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Joop Haring - The Chinese Table Project - diverse afmetingen brons 2005


De opening van de tentoonstelling was op donderdag 1 september 2016 om 16.30 uur in aanwezigheid van de kunstenaar. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens kantooruren in het atrium van de Sociale Verzekeringsbank, van Heuven Goedhartlaan 1, Amstelveen. U kunt parkeren in de parkeergarage van de SVB. Meld u bij de slagboom en vraag, of er plaats is.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.