Bijgewerkt: 26 november 2022

De WHO wil een wereldwijd forum over het nieuwe coronavirus

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO
08-02-2020

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept een wereldwijd forum voor onderzoek en innovatie bijeen om internationale actie te mobiliseren in reactie op het nieuwe coronavirus (2019-nCoV). 'Het benutten van de kracht van de wetenschap is van cruciaal belang om deze uitbraak onder controle te krijgen' - aldus de directeur-generaal van de WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. 'Er zijn vragen, waarop we antwoorden moeten krijgen en er moeten zo snel mogelijk instrumenten worden ontwikkeld. De WHO speelt een belangrijke coördinerende rol door de wetenschappelijke gemeenschap samen te brengen om onderzoeksprioriteiten vast te stellen en de vooruitgang te versnellen.'

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2020)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (1965) directeur-generaal van de WHO


Het forum, dat op 11 en 12 februari 2020 in Genève wordt gehouden, wordt georganiseerd in samenwerking met de Global Research Collaboration for Infectious Disease Preparedness. Het forum zal belangrijke spelers samenbrengen, waaronder vooraanstaande wetenschappers en volksgezondheidsinstanties, ministeries van volksgezondheid en financiers van onderzoek die zich bezighouden met 2019-nCoV-kritisch onderzoek op het gebied van diergezondheid en volksgezondheid en de ontwikkeling van onder andere vaccins, therapeutica en diagnostica. De deelnemers zullen verschillende onderzoeksgebieden bespreken, waaronder het identificeren van de bron van het virus en het delen van biologische monsters en genetische sequenties.

De deskundigen zullen voortbouwen op het bestaande SARS- en MERS-coronavirus onderzoek en hiaten in de kennis en onderzoeksprioriteiten vaststellen om de wetenschappelijke informatie en de medische producten die het meest nodig zijn om de gevolgen van de uitbraak van 2019-nCoV tot een minimum te beperken, te bespoedigen.

Verwacht wordt dat de vergadering een globale onderzoeksagenda voor het nieuwe coronavirus zal opleveren, waarin prioriteiten en kaders worden vastgesteld die als leidraad kunnen dienen voor welke projecten het eerst worden ondernomen. 'Inzicht in de ziekte, de reservoirs, de overdracht en de klinische ernst ervan en vervolgens de ontwikkeling van effectieve tegenmaatregelen is van cruciaal belang voor de beheersing van de uitbraak, om het aantal sterfgevallen te verminderen en de economische gevolgen te minimaliseren' - aldus Dr. mevrouw Soumya Swaminathan, hoofdwetenschapper van de WHO.Dit zal ook de ontwikkeling en evaluatie van effectieve diagnostische tests, vaccins en geneesmiddelen versnellen, terwijl er tegelijkertijd mechanismen worden ingesteld voor betaalbare toegang tot kwetsbare bevolkingsgroepen en de betrokkenheid van de gemeenschap wordt vergemakkelijkt. De Research en development-blauwdruk (Onderzoek & Ontwikkeling) van de WHO is een wereldwijd platform voor strategie en paraatheid dat de gecoördineerde ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins vóór epidemieën stimuleert en een snelle activering van research en development-activiteiten tijdens epidemieën mogelijk maakt.

Het versnelt de beschikbaarheid van de diagnostiek, de vaccins en de behandelingen en technologieën die uiteindelijk levens redden' - voegde Dr. Michael Ryan, uitvoerend directeur van het WHO-programma voor noodsituaties op gezondheidsgebied, eraan toe. Het stellen van duidelijke wereldwijde onderzoeksprioriteiten voor het nieuwe coronavirus zou moeten leiden tot efficiëntere investeringen, onderzoek van hoge kwaliteit en samenwerkingsvoordeel tussen wereldwijde onderzoekers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.