Bijgewerkt: 5 juni 2023

De coronacijfers stijgen door in Nederland week-41 2022

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM/LCPS
11-10-2022

De coronacijfers stijgen door. De toename is overal zichtbaar. In de verpleeghuizen steeg het aantal bewoners met een positieve coronatest afgelopen week met 23%. Ook in de ziekenhuizen liggen steeds meer mensen door COVID-19. Juist voor kwetsbare groepen mensen brengt de huidige situatie extra risico’s met zich mee. Het responsteam van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert de coronathermometer dan ook op stand 2 te zetten.  

Afgelopen week nam het aantal besmettingen met het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)- CoV (coronavirus)-2 verder toe. Het aantal meldingen vanuit verpleeghuizen neemt sterk toe. Ook het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen is toegenomen. Op de IC (intensive care)’s is het nog steeds relatief rustig. 

De ziekenhuisbezetting is nu vergelijkbaar met het aantal mensen dat tijdens de piek van de zomergolf van dit jaar in het ziekenhuis lag. Ook het aantal meldingen van besmette bewoners van verpleeghuizen ligt op bijna hetzelfde niveau als tijdens de piek van de zomergolf

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2022)

Aantal positief geteste verpleeghuisbewoners door de tijd heen van 24 mei 2022 t/m 9 oktober 2022. De afgelopen week (40-2022) werden er gemiddeld 913 COVID-patiënten per dag in de Nederlandse ziekenhuizen behandeld, dat is een stijging van 39% ten opzichte van de week ervoor. Van deze patiënten verbleven er 874 op de verpleegafdeling

Aantal verpleeghuis- en woonzorgcentrumbewoners met SARS (severe acute respiratory syndrome)- CoV (coronavirus)-2 gemeld aan de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en, naar datum van de positieve testuitslag, inclusief het gemiddeld aantal over de afgelopen zeven dagen. Van 24 mei 2022 tot en met 9 oktober 2022. 

Adviezen kwetsbare groepen/ In een open samenleving zonder ingrijpende coronamaatregelen kan het coronavirus zich gemakkelijker verspreiden. Sommige mensen hebben meer kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus en daardoor in het ziekenhuis opgenomen te worden. Zij zijn extra kwetsbaar. Het grootste risico lopen mensen van 70 jaar en ouder. Maar ook mensen met onderliggende aandoeningen hebben meer kans om ernstig ziek te worden. Voor deze mensen is het belangrijkste advies om de herhaalprik te halen om zich te beschermen. Ook geeft het RIVM nog andere adviezen om kwetsbare mensen te beschermen. Read it: Upward trend in COVID-19 figures continues: extra risk for vulnerable groupsAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.