Bijgewerkt: 28 maart 2024

De coronavirus uitbraak is een noodsituatie volgens de WHO

Nieuws -> Gezondheid

Bron: World Health Organization
30-01-2020

De WHO (World Health Organization) verklaart de nieuwe uitbraak van het coronavirus tot een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met de internationale volksgezondheid. Ze werd opgericht op 7 april 1948 en heeft haar hoofdkwartier in Genève, Zwitserland. De WGO is lid van de Ontwikkelingsgroep van de Verenigde Naties. Haar voorganger, de Gezondheidsorganisatie, was een agentschap van de Volkenbond.

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2020)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (1965) werd door de WHO-lidstaten in mei 2017 gekozen als directeur-generaal van de WHO voor een periode van vijf jaar. Hij is de eerste directeur-generaal van de WHO die door de Wereldgezondheidsvergadering uit meerdere kandidaten is gekozen en is de eerste persoon uit de Afrikaanse regio van de WHO die dienst doet als technisch en administratief hoofd van de WHO. Dr. Tedros diende van 2005 tot 2012 als Minister van Volksgezondheid van Ethiopië


De tweede vergadering van het noodcomité dat door de directeur-generaal van de WHO in het kader van de Internationale Gezondheidsregeling (IHR) (2005) is bijeengeroepen in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus 2019-nCoV in de Volksrepubliek China, met uitvoer naar andere landen, vond plaats op donderdag 30 januari 2020, van 13.30 tot 18.35 uur in Genève (CEST). Het comité heeft tot taak advies uit te brengen aan de directeur-generaal, die de uiteindelijke beslissing neemt over de vaststelling van een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang (PHEIC). Het comité geeft ook advies over de volksgezondheid of stelt formele tijdelijke aanbevelingen voor, al naar gelang het geval.

Conclusies en advies. Het Comité was ingenomen met het leiderschap en de politieke inzet van de hoogste niveaus van de Chinese regeringsautoriteiten, hun inzet voor transparantie en de inspanningen die zijn geleverd om de huidige uitbraak te onderzoeken en in te dammen. China heeft het virus snel geïdentificeerd en de volgorde ervan gedeeld, zodat andere landen het snel kunnen diagnosticeren en zichzelf kunnen beschermen, wat heeft geleid tot de snelle ontwikkeling van diagnostische instrumenten.

De zeer krachtige maatregelen die het land heeft genomen, omvatten dagelijks contact met de WHO en een uitgebreide multisectorale aanpak om verdere verspreiding te voorkomen. Het heeft ook maatregelen op het gebied van de volksgezondheid genomen in andere steden en provincies; het voert studies uit over de ernst en de overdraagbaarheid van het virus en deelt gegevens en biologisch materiaal. Het land heeft ook afgesproken om samen te werken met andere landen die hun steun nodig hebben. De maatregelen die China heeft genomen zijn niet



Het comité erkende ook dat er nog veel onbekende factoren zijn, dat er nu in een maand tijd in vijf WHO-regio's gevallen zijn gemeld en dat er buiten Wuhan en buiten China overdracht van mens op mens heeft plaatsgevonden. Het Comité is van mening dat het nog steeds mogelijk is om de verspreiding van het virus te onderbreken, op voorwaarde dat landen krachtige maatregelen nemen om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, gevallen te isoleren en te behandelen, contacten op te sporen en sociale maatregelen te bevorderen die in verhouding staan tot het risico. Het is belangrijk op te merken dat naarmate de situatie zich verder ontwikkelt, de strategische doelstellingen en de maatregelen om de verspreiding van de infectie te voorkomen en te beperken, zich ook zullen blijven ontwikkelen. De commissie was het ermee eens dat de uitbraak nu voldoet aan de criteria voor een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang en stelde het volgende advies voor als tijdelijke aanbevelingen.

Het Comité benadrukte dat de verklaring van een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid moet worden gezien in de geest van steun en waardering voor China, zijn bevolking en de acties die China heeft ondernomen in de frontlinie van deze uitbraak, met transparantie, en hopelijk met succes. In overeenstemming met de noodzaak van wereldwijde solidariteit is de commissie van mening dat er een wereldwijde gecoördineerde inspanning nodig is om de paraatheid in andere regio's van de wereld, die daar wellicht extra steun voor nodig hebben, te vergroten.

Naar alle landen. Verwacht wordt dat verdere internationale uitvoer van gevallen in elk land kan voorkomen. Daarom moeten alle landen worden voorbereid op insluiting, inclusief actieve bewaking, vroege detectie, isolatie en case management, contacttracering en preventie van verdere verspreiding van 2019-nCoV-infectie, en volledige gegevens delen met de WHO. Technisch advies is beschikbaar op de website van de WHO. Landen worden eraan herinnerd dat ze wettelijk verplicht zijn om informatie met de WHO te delen onder de IHR (2005).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.