Bijgewerkt: 29 maart 2024

De digitale veiligheid in Nederland in gevaar

Nieuws -> Internet

Bron: Rijksoverheid
06-09-2016

Beroepscriminelen organiseren zich steeds beter en maken gebruik van geavanceerde digitale aanvalsmethoden. Het afgelopen jaar vonden verschillende grootschalige aanvallen plaats met een hoge organisatiegraad, gericht op diefstal van geld en kostbare informatie. Naast de overheid waren bedrijven en burgers hiervan in toenemende mate het slachtoffer. Beroepscriminelen vormen daarmee een steeds grotere bedreiging voor de digitale veiligheid in Nederland. Dat blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2016 (pdf 13 pagina’s) (CSBN 2016), dat staatssecretaris Dijkhoff op 5 september 2016 aanbood aan de Tweede Kamer.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Klaas Dijkhoff (VVD) staatssecretaris van Veiligheid en Justitie


Afgelopen jaar was sprake van toenemende reële cyberdreigingen. Volgens Dijkhoff zijn de bevindingen uit het CSBN 2016 zorgelijk: ‘Deze ontwikkelingen hebben consequenties voor heel Nederland. Digitale veiligheid is een randvoorwaarde voor het veilig functioneren van onze samenleving en belangrijk voor het vertrouwen in de economie. Via het Nationaal Detectie Netwerk informeren overheid en bedrijven elkaar over actuele dreigingen. Op deze digitale dijkbewaking ga ik de komende tijd extra inzetten. We moeten realistisch zijn: niemand kan op elk moment alles overzien. Daarom moeten overheid en samenleving samenwerken om onze online wereld veilig te houden. De basis is weten waar kwetsbaarheden zijn, die informatie delen en dan de boel dichten.'

Daarnaast is digitale spionage het afgelopen jaar toegenomen. Deze spionage is gericht op politieke en economische informatie. Dit vormt een belangrijke bedreiging voor de nationale veiligheid en concurrentiepositie van Nederland. De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben bijvoorbeeld spionage waargenomen bij Nederlandse bedrijven binnen de defensie-industrie en de topsectoren.

Het kabinet heeft eerder al diverse maatregelen genomen om de digitale veiligheid van Nederland te versterken. Via het actieprogramma van de tweede Nationale Cyber Security Strategie zijn grote stappen gezet. Zo wordt de aanschaf van veilige software gestimuleerd. Publiekscampagnes zoals Alert Online vergroten het bewustzijn. Ook wordt geïnvesteerd in innovatie en onderwijs. Bovendien heeft Nederland het voortouw genomen tijdens het EU-voorzitterschap om cybersecurity internationaal op de agenda te zetten.

Dijkhoff: ‘Nederland heeft de kennis, kunde en capaciteiten om op dit moment op topniveau in het digitale domein te kunnen acteren. Toch zijn extra inspanningen noodzakelijk. Om de bedreigingen het hoofd te blijven bieden, moet Nederland de volgende stap zetten om in het digitale tijdperk mee te komen. Dat kan alleen als overheid en het bedrijfsleven samen optrekken. De samenleving verwacht dat ook.’



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.