Bijgewerkt: 18 mei 2024

De gemeente Ouder-Amstel vertraagt de bomenkap langs de A9

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Sybrig van Keep D66 Ouder-Amstel
07-02-2020

De bomenkap voor de verbreding van de A9 kan in de gemeente Ouder-Amstel nog niet starten. De gemeente heeft namelijk de publicatie van het bestemmingsplan, wat nodig is voor de verbreding van de A9, nog niet gepubliceerd. De gemeente wacht op de bevestiging dat de minister de motie gaat uitvoeren die in de Tweede Kamer over dit onderwerp is aangenomen. De motie verzoekt om een tankstation en verzorgingsplaats in Ouderkerk a/d Amstel uit de plannen te schrappen, waardoor de kap van honderden bomen wordt voorkomen. VVD en D66 Ouder-Amstel begrijpen dat de minister de consequenties van de motie goed wil uitzoeken en hopen dat zij op korte termijn zal bevestigen dat zij de motie zal uitvoeren.

De gemeenteraad van Ouder-Amstel heeft met een krappe meerderheid, waaronder VVD en D66, op 12 december 2019 ingestemd met het bestemmingsplan 'A9 verbreding Ronde Hoep' (pdf 40 pagina’s). Maar onder de voorwaarde dat de minister de motie gaat uitvoeren. De motie is op 3 december in de Tweede Kamer aangenomen, maar tot nu toe is onduidelijk of de minister de motie ook gaat uitvoeren. De gemeente heeft al meerdere keren bij Rijkswaterstaat en het Ministerie gevraagd om duidelijkheid te geven over het schrappen van de tankstation en verzorgingsplaats maar nog steeds geen antwoord.

Foto Amstelveen
(Bron Google Maps - 2020)

De kap van honderden bomen in de gemeente Ouder-Amstel is zeer omstreden


Kap van honderden bomen zeer omstreden. Er is veel weerstand tegen de kap van bomen voor de plannen voor de A9. Voor de verbreding van de snelweg moeten veel bomen verdwijnen. Dat is pijnlijk, maar gezien de eerdere besluiten van de Tweede Kamer niet meer terug te draaien. De kap van honderden bomen voor een tankstation en verzorgingsplaats terwijl er diverse tankstations in de buurt zijn is echter voor de gemeente onacceptabel.

In het gebied wordt al veel discussie gevoerd over de impact van vervoer op het leef- en luchtklimaat. Ouder-Amstel wordt omringd door de A9, A2 en A10. Bovendien ligt Schiphol op een steenworp afstand. De kap van de bomen maakte daardoor extra veel los in het dorp. Men was verheugd met de motie in de Tweede Kamer, waarin steun werd uitgesproken voor de belangen van de gemeente en de natuurlijke omgeving.

De inwoners en het gemeentebestuur van Ouder-Amstel verwachten dat de minister de motie zal uitvoeren en wachten de reactie van de minister gespannen af. Pas wanneer duidelijk is dat de benzinepomp en verzorgingsplaats niet op het grondgebied van Ouder-Amstel gerealiseerd zullen worden, zal de gemeente het bestemmingsplan publiceren. Tot die tijd moet de bomenkap langs de A9 wachten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.