Bijgewerkt: 13 augustus 2022

De gemeentebelasting in Amstelveen blijft onder het gemiddelde in 2022

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat/Vereniging Eigen Huis
20-12-2021

'Uit de jaarlijkse representatieve steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 106 gemeenten blijkt dat de Onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffen- en rioolheffing in 2022 gemiddeld met 2,1% omhoog gaat (lees HIER). De gemeente Amstelveen is niet meegenomen in het onderzoek. Wij blijven volgend jaar onder het gemiddelde met een stijging van 2%. Dat is alleen de inflatiecorrectie'– schrijft Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën op zijn website.

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën schrijft erover op zijn weblogEigen huis is geen pinautomaat. Zeker in deze moeilijke tijd willen we inwoners en ondernemers niet extra financieel belasten. De ozb stijgt daarom in 2022 alleen met de inflatiecorrectie (2%), terwijl de waarde van de woningen met 9% is gestegen. Gemiddeld stijgt de ozb in Nederland met 2,1%. De Onroerendezaakbelasting (OZB) is voor ons geen melkkoe, zoals in sommige andere gemeenten. Helaas maakt Den Haag het ons niet gemakkelijk, zij vinden dat we meer moten heffen omdat de huizen hier in Amstelveen meer waard zijn dan elders. Wij proberen dat zoveel mogelijk te voorkomen. Een eigen huis is geen pinautomaat, waardestijging op papier betekent niet dat je meer te besteden hebt (lees HIER).

Foto Amstelveen
(Bron Vereniging Eigen Huis - 2021)

Huiseigenaren betalen in 2022 gemiddeld bijna 851 euro aan onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Dat is 2,1% meer dan dit jaar, maar een minder grote stijging dan in voorgaande jaren. Zowel in 2020 als in 2021 stegen de gemeentelijke woonlasten twee keer zo hard met gemiddeld 5%


Openingstijden verruimd. De afvalstoffenheffing gaat met iets meer omhoog (3,5%), omdat de kosten voor de inzameling zijn gestegen. Vanwege corona is er meer papier ingezameld en zijn de openingstijden van het afvalbrengstation verruimd. De rioolheffing blijft gelijk. Opgeteld betekent dit dat de gemeentelijke lasten voor een gezin in een gemiddelde koopwoning met 2% stijgen. Dat is € 15,95 op jaarbasis.

Zo laag mogelijk. Volgens de Vereniging Eigen Huis is de stijging in 2021 relatief klein vergeleken met andere jaren. Zowel in 2020 als 2021 gingen de gemeentebelastingen gemiddeld met zo’n 5 procent omhoog. In Amstelveen hebben we de stijging de afgelopen jaren zo laag mogelijk proberen te houden (lees HIER). In 2021 bleven we ook onder het gemiddelde met een stijging van 4,5%. Dit is meer dan de inflatie van 2,75%, maar was onvermijdelijk vanwege de landelijke kostenstijgingen bij de inzameling en verwerking van afval, waardoor de afvalstoffenheffing in Amstelveen in 2021 steeg met 8%. Hiermee hadden alle Nederlandse gemeenten te maken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.