Bijgewerkt: 16 oktober 2024

De gemeenteraad beter informeren bij afwijken van beleid

Nieuws -> Politiek

Bron: BBA
14-10-2024

De gemeenteraad van Amstelveen moet beter betrokken worden en meer inzicht krijgen bij het afwijken van beleid door het College van B en W volgens Burgerbelangen Amstelveen.

De gementeraad stemde unaniem voor het interpellatiedebat op woensdag 9 oktober 2024 dat was aangevraagd door Jacqueline Solleveld, Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen om met elkaar te bespreken welke rol de raad heeft bij het afwijken van beleid en afspraken door het college van B en W.

Woningen zijn schaars, ook in Amstelveen. Om de woningen zo eerlijk mogelijk te verdelen hebben we daarom in onze gemeentebeleid vastgesteld, visies uitgewerkt en afspraken gemaakt. Het is belangrijk dat inwoners weten waar ze aan toe zijn, weten hoe plannen worden uitgevoerd en door wie.

Foto Amstelveen
(Foto Ashley Audhoe - 2024)

Jacqueline Solleveld raadslid van Burgerbelangen Amstelveen woordvoerder Ruimtelijke Ordening

“bbA maakt zich zorgen over de switch in beleid door het college bij de toedeling van de 41 zorgwoningen aan de Maccabiadelaan aan mensen uit Oekraïne en niet zoals het bestemmingsplan aangeeft aan mensen met een zorgvraag trede 3 (zijnde ondersteuning vanuit de WMO) volgens het Zorgtredenmodel dat de gemeente Amstelveen hanteert”, aldus Jacqueline Solleveld.

bbA sluit de ogen niet voor de noden van mensen uit Oekraïne, maar dat het college volledig voorbijgaat aan het convenant Uitvoeringsprogramma Woonzorgvisie 2022-2040 ‘Het grijs van morgen’ vinden wij onbegrijpelijk. Het gaat hier om een convenant dat is ondertekend door twee wethouders samen met ca. zeven externe partijen om voor ouderen wonen/welzijn/zorg goed te regelen. Ook is er geen gebruik gemaakt van de verdeelsleutel 1/3 - 2/3, het uitgangspunt dat wordt gebruikt bij de toekenning van sociale nieuwbouwwoningen aan verschillende doelgroepen, zoals bbA eerder in haar schriftelijke vragen van 24 maart 2024 heeft voorgesteld.

Hoe mooi zou het zijn om in het kader van wonen/welzijn/zorg en ‘Zorgen voor elkaar’ om op deze nieuwe locatie alledaagse attentheid te stimuleren onder begeleiding van de externe partijen die betrokken zijn bij het convenant (sociaal- en maatschappelijk werk). Een kleine diverse gemeenschap waar mensen naar elkaar omkijken” -gaf Jacqueline Solleveld het college als suggestie mee.

Tijdens het interpellatiedebat werd duidelijk dat bbA en Actief voor Amstelveen niet de enige partijen zijn die beter betrokken willen worden en inzicht willen hebben in de afwegingen die het college maakt bij afwijking van vastgesteld beleid, visies en afspraken.

bbA waardeert de toezegging van de wethouder om als eerste stap in een aparte sessie de raad te informeren over de opties en diverse afwegingen die zij heeft gemaakt bij o.a. de toedeling van de 41 zorgwoningen en gemeenschappelijke ruimte aan de Maccabiadelaan aan mensen uit Oekraïne. bbA gaat er van uit dat dit raadsgesprek op korte termijn zal plaatsvinden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.