Bijgewerkt: 7 december 2021

De gemeenteraad van Amstelveen wil toekomst voor lokale omroep

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
12-11-2015

Vanwege financiële problemen bij RTV Amstelveen ziet het er voor de lokale omroep niet goed uit. Wat GroenLinks-Amstelveen betreft is lokale journalistiek wel ontzettend belangrijk voor Amstelveen. Daarom heeft ze, gesteund door de hele raad, het initiatief genomen om aan toekomstscenario’s voor een lokale omroep te laten werken.

Financieel gaat het niet goed met RTV Amstelveen. Voor alleen volgend jaar al zou de omroep drie keer zoveel geld nodig hebben om hetzelfde niveau vast te kunnen houden, en dat geld hebben ze niet gekregen van de gemeenteraad. Fractievoorzitter van GroenLinks Axel Boomgaars: “Het is een harde klap voor de medewerker, vrijwilligers en stagiairs van RTV Amstelveen die zich heel hard inzetten voor de omroep. Daarnaast is lokaal nieuws erg van belang om mensen te laten weten, wat er in Amstelveen speelt en om politieke besluiten te controleren. Daarom moet dit conflict zeker niet het einde van lokale journalistiek in Amstelveen betekenen. Wat ons betreft gaan we zo snel mogelijk aan de slag voor hoe het dan wél moet.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Axel Boomgaars, fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen


Daarom heeft GroenLinks het initiatief genomen, dat door de hele raad is gesteund, om toekomstscenario’s uit te laten werken voor de lokale omroep. Landelijk ligt er bijvoorbeeld de opdracht om lokale omroepen een groter verzorgingsgebied te geven, van minstens 100.000 inwoners. Dit zou betekenen, dat een omroep over de gemeentegrenzen van Amstelveen heen zou moeten opereren. Daardoor liggen er sowieso al veranderingen in het verschiet. Boomgaars: “Daarbij moet helder worden, waar de gemeente voor kiest. Van iets als lokale radio vraag ik me bijvoorbeeld sterk af, of dat iets toevoegt. En hebben we wel behoefte aan een dagelijks tv-journaal? Meer inzetten op een online nieuwsvoorziening spreekt ons bijvoorbeeld wel aan. Die discussie moet snel van de grond komen om zo snel mogelijk weer een lokale omroep te hebben die naar ieders tevredenheid functioneert.”

GroenLinks heeft samen met andere partijen het college van B en W opgeroepen om na het verstrijken van de deadline die ze RTV Amstelveen heeft gesteld, de verschillende toekomstscenario’s uit te werken en dan zo snel mogelijk met een notitie naar de commissie Burgers en Samenleving te sturen. Daar wordt vervolgens bediscussieerd welke oplossing gekozen gaat worden. MOTIE: Toekomst voor lokale journalistiek (pdf 2 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.