Bijgewerkt: 21 november 2024

De griepepidemie van 2018 in Nederland is gestart

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
28-12-2018

Sinds deze week (52-2018) is officieel de griepepidemie in Nederland gestart. Echter, behalve het 'echte griepvirus' (influenzavirus) zorgen andere virussen ook voor veel patiënten met klachten die lijken op griep – meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Griep of iets anders? Griepachtige verschijnselen, zoals keelpijn, hoesten, hoofdpijn, een loopneus of lichte spierpijn komen in de winter vaak voor. Behalve het griepvirus zelf (influenzavirus) kunnen ook andere virussen zoals het rhinovirus en het RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus griepachtige klachten veroorzaken. Uit afgenomen monsters bij patiënten met griepachtige klachten blijkt dat de afgelopen twee weken het RS-virus in een kwart van de monsters voorkwam. Het griepvirus zelf vonden de onderzoekers in net minder dan een vijfde van de monsters. Daarom spreken we van een aarzelende start van de griepepidemie.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2018)

Jaarlijks overlijden 2.700 mensen aan de gevolgen van griep in Nederland


Wat is een griepepidemie? Een deel van de huisartsenpraktijken van 'Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg -zorgregistraties eerste lijn'  houdt bij hoeveel mensen elke week bij hen komen met  griepachtige klachten. Bij een deel van deze patiënten worden ook een keel- en een neusmonster genomen om te bepalen of de klachten door griepvirus worden veroorzaakt. We spreken van een griepepidemie op het moment dat het aantal mensen met griepachtige klachten gedurende twee achtereenvolgende weken meer dan 51 per 100.000 mensen is én er tegelijkertijd in voldoende neus- en keelmonsters griepvirussen worden gevonden. Vorig jaar duurde de griepepidemie met 18 weken twee keer zo lang als gemiddeld (9 weken) en hadden er op het hoogtepunt 165 van de 100.000 mensen griepachtige klachten.

Hoe krijg je griep? Griepvirussen en andere virussen die griepachtige klachten veroorzaken zijn heel besmettelijk en verspreiden zich via de lucht. Het is bijna niet te voorkomen dat je in contact komt met deze virussen. Elk jaar overlijden 2.700 mensen aan de gevolgen van griep en is de kans om griep te krijgen ongeveer één op de tien. Door te niezen in een zakdoek of in je arm, vaak je handen te wassen en je mond en neus zo min mogelijk aan te raken wordt het virus minder snel verspreid.

Humaan orthopneumovirus, voorheen humaan respiratoir syncytiaal virus (HRSV), is een syncytiaal (een multinucleaatcel die het resultaat kan zijn van meerdere celfusies van uninucleaire cellen) virus dat infecties van de luchtwegen veroorzaakt. Het is een belangrijke oorzaak van infecties van de lagere luchtwegen en ziekenhuisbezoeken tijdens de kindertijd. Een profylactische (preventieve gezondheidszorg) medicatie, palivizumab, kan worden gebruikt om HRSV te voorkomen bij premature (jonger dan 35 weken zwangerschap) zuigelingen, zuigelingen met bepaalde aangeboren hartafwijkingen (congenital heart defect CHD) of bronchopulmonale dysplasie (BPD), en zuigelingen met aangeboren misvormingen van de luchtwegen. De behandeling is beperkt tot ondersteunende zorg, waaronder zuurstoftherapie en meer geavanceerde ademhalingsondersteuning met CPAP (Continuous positive airway pressure= continue positieve luchtwegdruk) of nasale zuurstof met hoge doorstroming.

In gematigde klimaten is er een jaarlijkse epidemie tijdens de wintermaanden. In tropische klimaten komt infectie het meest voor tijdens het regenseizoen. In de Verenigde Staten is 60% van de kinderen besmet tijdens het eerste HRSV-seizoen en bijna alle kinderen zijn al 2-3 jaar besmet met het virus. Van de kinderen die besmet zijn met RSV zal 2-3% bronchiën ontwikkelen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.