De grond van het Amsterdamse Bos en van de Poel is vervuild
Nieuws -> PolitiekBron: Burgerbelangen Amstelveen
12-01-2025
Dave Offenbach, lid van de Burgerbelangen Amstelveen (bbA) – fractie in de gemeenteraad, heeft voor de website van bbA een opiniestuk geschreven over de vervuiling van de grond in het Amsterdamse Bos en de Poel. Hij roept de gemeente op medeverantwoordelijkheid te nemen voor deze vervuiling. Offenbach stelt dat er nu niets gebeurt omdat de verantwoordelijke partijen Amsterdam, Amstelveen en Schiphol naar elkaar wijzen terwijl de vervuiling maar doorgaat.
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)
Dave Offenbach raadslid van BBA
'De tijd van afwachten is voorbij. Het Amsterdamse Bos, de groene long van onze regio, verkeert in kritieke toestand. Het recente artikel 'De groene long van Amsterdam is ernstig ziek' van Bas Vermond in Follow The Money (FTM) op 10 januari 2025, waarin de omvang van de Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS)-vervuiling wordt blootgelegd, bevestigt opnieuw de ernst van de situatie. Ondanks eerdere incidenten en signalen blijft actie uit. Als raadslid heb ik hier al eerder aandacht voor gevraagd aan het College B en W Amstelveen op 30 november 2023 met een onbevredigende beantwoording op 13 februari 2024. Maar nu is echt de tijd aangebroken dat wij als gemeente Amstelveen onze verantwoordelijkheid nemen. Ik wil dit niet doorschuiven naar een volgende generatie!
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Herfstkleuren in het Amsterdamse Bos in november 2019
Een giftige cocktail onder het bladerdak. Sinds het blusschuimincident in 2008 op Schiphol sijpelen giftige stoffen, waaronder Perfluoroctaansulfonzuur (PFOS), diep de bodem en wateren van het Amsterdamse Bos in. Waterschappen hebben baggerwerkzaamheden stilgelegd uit angst voor de omvangrijke saneringskosten. Ondertussen zijn oevers en sloten zwaar vervuild, en blijven lozingen van PFAS-houdend water in de Ringvaart doorgaan. De gevolgen zijn alarmerend. PFAS-stoffen breken nauwelijks af, hopen zich op in organismen, en brengen risico’s met zich mee voor zowel mens als natuur. Kinderen spelen rond besmette oevers, honden zwemmen in mogelijk vervuild water, en de biodiversiteit lijdt zichtbaar.
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)
De Poel vanaf het wandelpad gezien
Niet wijzen, maar handelen. Het is verleidelijk om naar andere instanties te wijzen. Amsterdam beheert het bos, Schiphol veroorzaakte het probleem, en waterschappen zijn verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Maar Amstelveen kan zich niet langer verschuilen. Dit probleem raakt onze inwoners direct en vereist actie. Ik stel dat we als gemeente proactief moeten zijn om:
-Een leidende rol te nemen in samenwerking: Amstelveen moet het voortouw nemen in een gezamenlijk plan met Amsterdam, Schiphol, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie.
-Onafhankelijke monitoring te starten: Actuele data over de verspreiding en impact van PFAS zijn cruciaal. Amstelveen kan zelf bodem- en wateronderzoek initiëren om duidelijkheid te krijgen.
-Onze inwoners te informeren: De gemeenschap heeft recht op transparantie over de risico’s en de stappen die worden gezet om deze te beheersen.
Wat staat er op het spel? De schade beperkt zich niet tot het milieu. Het vertrouwen van inwoners staat op het spel. Zij verwachten dat wij, als hun vertegenwoordigers, niet afwachten, maar handelen. Terwijl wij discussiëren, blijft de vervuiling zich uitbreiden. De waterkwaliteit van de Amstelveense Poel en de omliggende gebieden is al negatief beoordeeld.
Een oproep tot daadkracht. In een tijd, waarin klimaat en milieu centraal staan, moeten we onze woorden omzetten in daden. De oprichting van een taskforce, het eisen van strengere lozingscontroles en het inzetten van middelen voor onderzoek en sanering zijn stappen die we nú moeten nemen. Ik roep het college en mijn collega-raadsleden op om gezamenlijk te staan voor de bescherming van onze inwoners en onze omgeving. Amstelveen heeft de kans om leiderschap te tonen. De tijd van afwachten is voorbij.
Dave Offenbach, raadslid Burgerbelangen Amstelveen'