De huishoudelijke ondersteuning is ver onder de maat in Amstelveen
Nieuws -> PolitiekBron: Actief voor Amstelveen
02-10-2018
'Heeft u een Wmo-indicatie van de gemeente? Dan heeft u recht op huishoudelijke ondersteuning. Precies, waar we bij Axxicom goed in zijn.' Dat beweert de thuiszorgorganisatie op haar website. De gemeente Amstelveen heeft Axxicom en andere thuishulp organisaties ingehuurd. Maar dat gaat, zo heeft Actief voor Amstelveen ervaren, lang niet altijd goed. De grote onderbezetting binnen thuishulp organisaties staat regelmatig landelijk in het nieuws. Dat neemt niet weg dat de gemeente verantwoordelijk is voor de aanbieders van thuishulp in onze gemeente. Foutloos zal het waarschijnlijk nooit gaan, maar nu lopen de klachten de spuigaten uit. De communicatie vanuit de gemeente is niet voldoende. En de thuishulp kan of wil regelmatig geen onderscheid maken tussen wat echt nodig is en wat de inwoner eigenlijk zelf wil.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Jacqueline Höcker raadslid van Actief voor Amstelveen
Actief voor Amstelveen (AVA) heeft klachten gekregen over het niet komen van thuishulp (de eigen bijdrage liep wel door), het niet nakomen van afspraken, het buiten sluiten van mensen in de tuin zodat de hulp haar werk kan doen, het geen gehoor krijgen bij de gemeente en bij thuishulpaanbieders, zo is de ervaring van raadslid Jacqueline Höcker. Zij zal in de komende commissie Burgers en Samenleving daarover vragen aan het college stellen. Het is pijnlijk te constateren dat miljoenen worden uitgegeven aan grote bouwkundige projecten en duurzaamheid en dat de duurzaamheid van mensenlevens in het geding komt. Duurzaam betekent ook investeren in je inwoners en als gemeente heb je verantwoordelijkheid voor alle inwoners. Wij twijfelen niet aan de goede intenties van college en collega-raadsleden maar wel aan het budget voor de zorg.
Het moet maar eens gezegd worden: het Calimero effect van het sociale domein, niet gehoord of gezien worden, past niet meer in deze tijd. De sociale basis van een stad is het fundament waarop een stad berust. Wij begrijpen dat gemeente beperkt wordt door landelijke regelgeving en regionale afspraken, maar genoeg is genoeg. Het is nu anderhalf jaar geleden dat wethouder Raat, toen VVD-portefeuillehouder Zorg, zei: 'Wanneer cliënten verstoken blijven van thuiszorg, willen wij dat heel graag weten, want wij hebben er bewust op ingezet dat cliënten hun thuiszorg kunnen behouden, daarom hebben wij voor een andere zorgaanbieder gekozen.'
Er is nu een andere verantwoordelijk portefeuillehouder Marijn van Ballegooijen (PvdA). Wij doen een dringend beroep op hem alles in het werk te stellen -om in termen van Axxicom te spreken – eens goed de bezem door de thuishulp organisaties te halen. Het is tijd om kritisch te kijken naar de 'ingehuurde' thuishulp organisaties. Er is meer personeel nodig dat deskundig en klantvriendelijk werkt en daar moet geld voor komen. De gemeente moet daarnaast betere controle uitoefenen op de organisaties waar zij mee werkt en meer en beter communiceren met de mensen die klachten over de hulp hebben. Heeft u klachten over hulp? Neem dan contact op met Jacqueline Höcker, tel. 0651349476.