Bijgewerkt: 6 december 2021

De kinderen spelen graag buiten, ook in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: Buitenspeeldag / GL-Amstelveen / Amstelveenweb
14-06-2012

Ook dit jaar sloegen verschillende initiatiefnemers de handen ineen en organiseerden op woensdag 13 juni 2012 de Buitenspeeldag. De tv-uitzending en website van Nickelodeon gingen tussen 13.00–17.00 uur letterlijk ‘op zwart’ en kinderen werden aangemoedigd om buiten te spelen. In het hele land organiseerden gemeenten verschillende buitenspeelactiviteiten voor kinderen.

buitenspelen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Cardanus organiseerde in de Westwijk ook een buitenspeeldag voor kinderen


De Buitenspeeldag is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Jantje Beton, Veilig Verkeer Nederland (VVN), Scouting Nederland en Nickelodeon. Op deze manier proberen de organisaties kinderen in Nederland te stimuleren om buiten te spelen en te sporten. De samenwerkende partijen roepen gemeenten, ouders, begeleiders, vrijwilligers van belangenorganisaties én het verenigingsleven op om in hun eigen buurt een leuk en actief programma voor kinderen te organiseren.

buitenspelen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De trampoline wordt goed gebruikt


GroenLinks Amstelveen hield een actie bij de 'avontuurlijke speelplaats' achter het gemeentehuis bij het Amsterdamse Bos, om aandacht te vragen voor buitenspelen in een groene omgeving als onderdeel van het sportbeleid. GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman was bij deze actie aanwezig zijn, om die boodschap te ondersteunen.

buitenspelen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het is spannend!!


buitenspelen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Buiten spelen is veel leuker dan binnen


buitenspelen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een potje voetballen kon het ook


Het initiatief voor deze actie kwam van GroenLinks-raadslid Axel Boomgaars, die vindt dat buitenspelen en andere vormen van dagelijks bewegen aandacht verdienen in het nieuwe Amstelveense sportbeleid. Boomgaars: ‘We hebben de afgelopen jaren veel tijd en moeite gestoken in het faciliteren van de Amstelveense sportverenigingen, topsport, en clinics op scholen. Dat is goed werk, maar het doel van sportbeleid is natuurlijk breder: uiteindelijk wil je zoveel mogelijk mensen gezond aan het bewegen krijgen.’

buitenspelen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Drie kinderen waren aan het spelen op de avontuurlijke speelplaats naast de Poel, dus over actie gesproken....


Wat GroenLinks betreft zou het beleid rondom sporten dan ook de aandacht moeten verbreden, om zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen en houden. En dan moet je bij kinderen beginnen. ‘Als je ze op jonge leeftijd op een leuke en makkelijke manier aan het bewegen krijgt, is dat iets wat je ze ook voor latere leeftijd meegeeft. Dat moet je stimuleren en buitenspelen is daar een prachtig voorbeeld van. In de buitenlucht is veel te beleven’ aldus het GroenLinks-raadslid.

buitenspelen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Vlnr.: Truus de Kraker vice-voorzitter, Paul van Kampen, bestuursvoorzitter GL-Amstelveen en Linda Voortman, lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks in gesprek


De actie werd bij de avontuurlijke speelplaats achter het gemeentehuis gehouden, als voorbeeld van hoe het meer zou moeten. Boomgaars: ‘Als je uitdagend wil zijn voor kinderen, is een zandbak met wipkip niet genoeg. Kinderen moeten kunnen worden geprikkeld om fantasierijk bezig te kunnen zijn.

En dit is ook nog eens omgeven door groen, waardoor je ze op een jonge leeftijd ook in contact brengt met de natuur.’

buitenspelen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een groepsfoto met Linda Voortman voor de speelplaats en de 'actiedag' was afgelopen. Vlnr.: Hugo van der Kooij, Truus de Kraker, Alex Boomgaars, Linda Voortman, Dorien Mijksenaar, Melis Melissen, Paul van Kampen en Nico van Braak


Het initiatief van Boomgaars viel ook de Tweede Kamer op. GroenLinks Kamerlid Linda Voortman bracht een bezoek aan de actie: ‘Het is een echte GroenLinks-boodschap: je goed kunnen ontwikkelen in een gezonde, groene en uitdagende omgeving. Ook het feit, dat de speelplek bij de snelweg A9 ligt, die dat goede door een mogelijke verbreding zonder tunnel zou bedreigen, zorgde ervoor dat ik hier bij wilde zijn om met mensen te spreken.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.