Bijgewerkt: 6 december 2021

De knikkers, of het spel?

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
08-01-2012

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft het op zijn weblog:

‘Oppositiepartij D66 in heel 2011 pal achter college’, kopte het Amstelveens Nieuwsblad vorige week. Opmerkelijk volgens de krant, vanwege de weerstand bij de vorming van dit college in 2010 bij de ‘linkse partijen’. Is het echt zo opmerkelijk? Eigenlijk niet. Want waarom zit D66 als grootste winnaar eigenlijk niet in het college van B en W?

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Wethouder Herbert Raat (r) en wethouder Levie van BBA tijdens een raadsvergadering in 2010


De reden is, dat het liberale D66 zich had verbonden aan een ‘links blok’ met Groen Links en de PvdA. Mijn partij, de VVD, maar ook anderen hadden niet zoveel zin om het ‘linkse’ spelletje mee te spelen en hebben een ander college gevormd.

Voor Amstelveen betekende dit college van B en W ruimte voor verandering. Bijvoorbeeld omdat de PvdA na 65 jaar uit het college van B en W verdween. Mede hierdoor en vanwege de financiële situatie ontstond er ruimte om een aantal ‘heilige koeien’, zoals de miljoenen die naar Cardanus gaan, het jongerenwerk, het contract voor de A9 en het onderwijs, eens grondig te veranderen.

Niet langer staan instituties, zoals schoolbesturen en managers van welzijnsstichtingen centraal, maar veel meer de wensen van ouders en kinderen. Dit past natuurlijk naadloos bij een liberale partij als D66. Het knappe vind ik, dat zij niet meer terugkijken op de formatie, maar aan de slag zijn gegaan en met eigen ideeën komen. Bijvoorbeeld bij de verandering van het jongerenbeleid.

Kortom, zij steunen ons, maar leggen hun eigen accenten. Ze staan dan ook zelden met lege handen in de gemeenteraad. Dit in tegenstelling tot een partij als Groen Links die, met de hete adem van de SP in de nek, de laatste maanden vooral tegen is. De politieke vraag voor mij in 2012 is, of er bij de Amstelveense PvdA meer ruimte ontstaat voor de (liberale) lijn die de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher volgt.

Tot slot, zal D66 ook in 2012 het college steunen? Ik denk, dat het er van afhangt, of de voorstellen in hun eigen lijn passen. Want in 2011 hebben ze laten zien, dat het hen om de ‘knikkers gaat en niet om het spel’.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.