Bijgewerkt: 28 november 2022

De leden van SP-Amstelveen op bezoek aan de Ambrosiuslaan

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
04-07-2021

Enige tijd geleden werd de SP-Amstelveen benaderd door een bewoner uit de Ambrosiuslaan. Daar was van alles misgegaan met een renovatie door woningcorporatie Eigen Haard. De SP heeft maar liefst een uur gesproken met bewoners van het trappenhuis, waar in januari 2021 een fikse brand woedde. De brand verspreidde zich vanuit de woning van een verwarde bewoonster die al langere tijd overlast veroorzaakte.

Na de brand beloofde Eigen Haard de woningen te renoveren, omdat er ook al klachten waren vóór de brand. Die konden dan gelijk worden meegenomen in de renovatie werkzaamheden. De flatwoningen aan de Ambrosiuslaan stammen uit de 1960-er jaren en zijn in 1983 voor het laatst gerenoveerd, volgens een van de bewoners. Dus het was ook wel de hoogste tijd dat er iets ging gebeuren. Er zijn veel vochtproblemen, de standleidingen zijn aan vervanging toe, de woningen zijn zeer gehorig en hebben vaak niet eens dubbel glas. Wat Eigen Haard wél heeft gedaan is zonnepanelen op de daken plaatsen. Dat levert ze dan een energielabel B op. Maar volgens de bewoners is dat geheel onterecht.

Foto Amstelveen
(Foto SP-Amstelveen - 2021)

Patrick Adriaans (l) fractievoorzitter van SP-Amstelveen met de leden van de partij voor het gebouw aan de Ambrosiuslaan op zaterdag 3 juli 2021


Raadslid Patrick Adriaans: 'Waar wij ons vooral over verbazen is dat alleen in het trappenhuis, waar de brand is geweest begin dit jaar renovatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd. In de overige trappenhuizen en de andere flatgebouwen is helemaal niets gebeurd. In het trappenhuis waar wel is gewerkt is broddelwerk afgeleverd volgens de bewoners. De schilders hebben gekliederd en de verfklodders zitten overal in het trappenhuis. En het vochtprobleem is er nog steeds. Nu wordt het bluswater als excuus gebruikt, maar het is nog steeds hetzelfde vochtprobleem.

In de laagbouw heeft Eigen Haard ook renovatiewerkzaamheden uitgevoerd. Een bewoner die wij spraken had er geen goed woord voor over. Ook daar is nog steeds sprake van vochtproblemen, trekt het vocht langs de muren omhoog en zijn de dubbele ramen er verkeerd ingezet. De bewoner die wij spraken werkte in de bouw en heeft zelf het werk afgemaakt. Een flatbewoner die zelf een schildersbedrijf heeft is ook elk jaar zijn hele woning opnieuw aan het schilderen in de hoop de vocht problemen weg te werken. Maar vocht en schimmel komen steeds weer terug.

De SP-Amstelveen heeft in de afgelopen jaren al vaker benadrukt dat er weliswaar veel aandacht gaat naar de bouw van nieuwe woningen, maar dat we het bestaande woningbestand niet mogen vergeten. Onderhoud aan flats uit de zestiger en zeventiger jaren is dringend nodig. Maar we zien nog steeds dat dit onvoldoende wordt opgepakt door de woningcorporatie.'

De grootste klacht van de bewoners is de slechte communicatie tussen Eigen Haard en de bewoners. Er is nog geen bewonersvereniging, maar in augustus gaan actieve bewoners aan de slag om er een op te richten. En dan maar hopen dat er beter gecommuniceerd gaat worden. En dat alle andere woningen ook worden gerenoveerd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.