Bijgewerkt: 9 november 2024

De luchtweginfecties stijgen in Nederland juli 2024

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
27-07-2024

Het aantal mensen met luchtweginfecties schommelt sinds half juni op een wat hoger niveau. Dit komt onder andere door SARS (severe acute respiratory syndrome)- CoV (coronavirus)-2. Hoe erg de aantallen schommelen wisselt per informatiebron- meldt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Het aantal coronavirusdeeltjes in het rioolwater stabiliseert. Het aandeel deelnemers aan Infectieradar met luchtwegklachten steeg licht van 5,1% in week 28 naar 5,6% in week 29 (15 t/m 21 juli 2024). Een deel van deze mensen heeft een keel- en neusmonster afgenomen en opgestuurd naar het RIVM. In de monsters die het RIVM afgelopen weken ontving en onderzocht, kwamen rhinovirus/enterovirus* en SARS-CoV-2 het meest voor.  In de monsters die huisartsen de afgelopen week (15 t/m 21 juli 2024) afnamen bij een deel van de patiënten met luchtwegklachten werden parainfluenavirus en SARS-CoV-2 aangetoond. Het aantal mensen dat de huisarts bezocht met griepachtige klachten is nog steeds laag. 

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2024)

Percentage deelnemers Infectieradar met klachten van acute luchtweginfectie

Uit cijfers van laboratoria in Nederland (de Virologische Weekstaten) van virussen en bacteriën die luchtwegklachten kunnen veroorzaken blijkt dat zij vooral SARS-CoV-2 en rhinovirus zien.  *De laboratoriumtest die gebruikt wordt bij infectieradar maakt geen onderscheid tussen rhinovirus en enterovirus. Uit ander onderzoek met deze test weten we dat het merendeel rhinovirus is en een klein deel enterovirus. De laboratoriumtest die gebruikt wordt bij monsters afgenomen door huisartsen maakt dit onderscheid wel.

Adviezen bij klachten. Je kunt niet helemaal voorkomen dat je een luchtweginfectie krijgt. Met de volgende algemene adviezen kun je wel de kans verkleinen dat je het virus doorgeeft aan iemand anders:  

-Ben je ziek? Blijf thuis.  

-Ben je niet ziek, maar heb je wel klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg indien nodig met je werkgever. 

-Hoest en nies in je elleboog.

-Houd afstand tot anderen.  

-Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.  

-Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker.  

-Goede hygiëne helpt om verspreiding te beperken en kan helpen voorkomen dat je zelf ziek wordt. Was daarom vaak en goed je handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes. 

Lees meer over



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.