Bijgewerkt: 24 maart 2023

De memoires van Jan Jansen - Werken

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum JAN
27-05-2021

Verschijning autobiografie van schoenontwerper Jan Jansen. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen & Dutch Design in Museum JAN te Amstelveen verschijnt het boek De memoires van Jan Jansen – Werken. De boekpresentatie wordt feestelijk gevierd op 8 juni 2021 in Museum JAN dat dan na een maandenlange sluiting de deuren weer mag openen voor publiek.

Over Jan Jansen
Al meer dan 60 jaar is Jan Jansen (1941) een meester in kleurrijk extravagant en grensverleggend schoenontwerp. Hij verwierf wereldfaam met zijn eigenzinnige werkwijze en technische constructies die de zwaartekracht uitdagen zoals de 'zweefhak’. Zijn schoenontwerpen combineren comfort en ambacht met innovatief design mét een knipoog. Niet voor niets noemt Vogue Italia hem liefkozend ‘the crazy shoe maker’. Zijn werk wordt gezien als bron van inspiratie voor generaties ontwerpers na hem.

Foto Amstelveen
(Foto Lok Jansen - 2005)

Johan Boudewijn Marie (Jan) Jansen (1941) is een van de bekendste Nederlandse schoenontwerpers


Tijd voor memoires
Jan Jansen schreef zijn levensverhaal, voorafgaand aan zijn 80ste verjaardag. Een boek over succes, tegenslagen en zijn eindeloze passie voor schoenen. Het verhaal dat hij zelf vroeger zo graag had willen lezen, over ‘hoe anderen dat hebben aangepakt’. Rijk geïllustreerd met archiefbeelden, krantenknipsels en ontwerptekeningen. Het boek is opgedragen aan zijn grote liefde Tonny en vormgegeven door zijn jongste zoon Lok Jansen, die woont en werkt als visual artist in Japan.

Het boek De memoires van Jan Jansen - Werken verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design die te zien is in Museum JAN in Amstelveen (t/m 29 augustus 2021). De tentoonstelling eert het omvangrijke oeuvre van de ontwerper - die dit jaar 60 jaar in het vak zit - en laat de parallellen zien met werk van onder andere: couturier Ronald van der Kemp (RVDK), productontwerpers Lex Pott en Mae Engelgeer en modetalenten Lisa Konno en Karim Adduchi. Museum JAN laat met deze tentoonstelling de generatieoverstijgende invloed zien van het werk van Jan Jansen en biedt een podium aan jong talent.

Foto Amstelveen
(Bron Coebergh Communicatie - 2021)

Fotocollage van een paar schoenenontwerpen van Jan Jansen


De memoires van Jan Jansen - Werken, Waanders Uitgevers, vanaf juni 2021 verkrijgbaar in de museumwinkel, boekhandel (ISBN: 978 94 6262 327 9) en online voor € 24,50. Een gelimiteerde, gesigneerde oplage met eigen cover is voorzien van een schoenschets van de hand van Jan Jansen. Deze is exclusief verkrijgbaar in de museumwinkel voor € 49,50.

Over Museum JAN
Museum JAN is een museum in Amstelveen voor beeldende kunst en blinkt uit in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door de oprichter Jan van der Togt. Hij verzamelde internationale topkunst en zocht naar wat hem esthetisch boeide. Naast deze karaktervolle collectie biedt Museum JAN een breed en aansprekend tentoonstellingsprogramma.

Adres: Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 -17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.