Bijgewerkt: 21 november 2024

De opgeruimde stad

Nieuws -> Politiek

Bron: D66
19-09-2024

Zomercolumn 2024 van Youssef Ben Idder gemeenteraadslid van D66-Amstelveen:

Verloedering

Als je door Amstelveen loopt of fietst zie je over het algemeen weinig zwerfafval en graffiti in vergelijking tot andere steden. Toch zie je op bepaalde plekken in Amstelveen zwerfafval, zoals rondom scholen, supermarkten, het busstation en bushalten. Fysieke verloedering binnen een wijk kan bestaan uit het aanbrengen van graffiti op gebouwen en de aanwezigheid van zwerfafval. Zwerfafval is schadelijk voor dieren en de natuur en het trekt ongedierte aan.

Foto Amstelveen
(Foto Barbara Salem/D66 - 2022)

Youssef Ben Idder raadslid van D66-Amstelveen woordvoerder Verkeer en Vervoer

Zwerfafval geeft niet alleen een rommelig gezicht, maar draagt ook bij aan verloedering van de wijk en geeft inwoners een gevoel van onveiligheid. Inwoners geven bijna ieder jaar aan dat ze zich ergeren aan zwerfafval. In eerste instantie is de gemeente verantwoordelijk voor het opruimen van zwerfafval en dat er genoeg afvalbakken worden geplaatst.  Maar ook inwoners kunnen een steentje bijdrage om het zwerfafval terug te dringen. Mooi voorbeeld hiervan zag ik tijdens het WK 2022 in Qatar, na de wedstrijden van Japan, was het de Japanse publiek die hun eigen afval meenamen. Een gevoel van verantwoordelijkheid zorgde ervoor dat de Japanners de tribunes netjes achterlieten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Fietstunnel met graffiti aan de aan de Burgemeester Haspelslaan in Amstelveen in juni 2018

World Cleanup Day. Ook in Amstelveen nemen inwoners hun verantwoordelijkheid om iets te doen tegen zwerfafval. World Cleanup Day haakt daarbij goed aan. World Cleanup Day is een initiatief waarbij vrijwilligers in hun eigen wijk zwerfafval kunnen opruimen.  Amstelveen doet op zaterdag 21 september 2024 mee aan de World Cleanup Day. Inwoners kunnen zelf zwerfafvalacties houden in de buurt of zich aansluiten bij door de gemeente georganiseerde schoonmaakacties. Doe jij ook mee? Je kunt je aanmelden via: duurzaamamstelveen@gmail.com

Streetart. In Amstelveen zie op bepaalde plekken veel graffiti. Het ontsiert de omgeving en werkt verloedering in de hand. Veel mensen voelen zich in een omgeving met veel graffiti onveilig. Daarnaast storen zich veel mensen hieraan, omdat graffitispuiters eigendommen beschadigen. Kosten om het schoon te maken zijn ook erg hoog. Streetart is daarentegen moderne kunstvorm dat de buurt flink kan opvrolijken. In Amsterdam zijn hier mooie voorbeelden van. Saaie muren en elektriciteit kastjes kunnen omgetoverd worden in ware kunstwerken. Wat mij betreft minder graffiti en meer streetart in Amstelveen!



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.