Bijgewerkt: 8 december 2021

De oude Bankrashal wordt weer heropend

Nieuws -> Politiek

Bron: BBA
20-01-2014

Tijdens de jaarlijkse huldiging van de Amstelveense sportkampioenen afgelopen donderdagavond 16 januari 2014 heeft  BBA - wethouder John Levie bekend gemaakt, dat de oude Bankrashal op korte termijn heropend wordt.

Hij zei, dat op een vraag van presentator Matthijs Groenewoud , die de wethouder wees op een onlangs gehouden boekpresentatie van de 100 beste sportsponsors aller tijden. De initiatiefnemer van het boek, Bob van Oosterhout van het sportmarketingbureau Triple Double, wilde die presentatie per se in de al maanden gesloten oude Bankrashal  houden.

Van Oosterhouts argument was, dat de Bankrashal een zaal is met een grootse geschiedenis, bekend in en buiten Nederland. Hij ziet de hal als de plaats, waar de sportwereld leerde wat topsport inhoudt en waar dat toe kan leiden.


Grotere kaart weergeven De oude Bankrashal aan de Den Bloeyenden Wijngaerdt in Amstelveen


Na bemiddeling van wethouder John Levie werd besloten deze hal nog eenmaal beschikbaar te stellen voor een grootse presentatie in aanwezigheid van talrijke bekende Nederlanders, zoals Louis van Gaal en Umberto Tan en de vroegere gebruikers van de hal, waaronder basketballers en leden van het gouden volleybalteam, zoals Ron Zwerver en Peter Blangé.

Wethouder Levie zei toen, dat die presentatie diepe indruk op hem had gemaakt, maar nog meer de verhalen van de volleyballers, die uiteindelijk Olympisch goud wonnen in Atlanta 1996. Als gevolg daarvan heeft Levie het initiatief genomen de betreffende diensten van de gemeente en zijn collega wethouders er van te overtuigen, de oude Bankrashal weer te gebruiken.

Suer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Vlnr.: Frits Suèr, raadslid John Levie en nieuwkomer Peter Bot luisteren naar het betoog van de fractievoorzitter Linda Roos van Burgerbelangen Amstelveen op 2 januari 2010


Levie stelt: “Er is een vertraging in de Vastgoedontwikkeling, waardoor er voorlopig toch niet gebouwd zou worden, ook al zou de Bankrashal nu worden gesloopt. Dan zou er hooguit een grasveldje voor in de plaats komen. En hoewel we goed in de sporthallen zitten is er toch vraag naar meer zaalruimte. Ons college vindt, dat het dan maatschappelijk niet verantwoord  is om de oude Bankrashal niet te gebruiken. We hebben dan ook besloten, dat deze in ieder geval tot en met het eerste kwartaal van 2015 weer  open  mag”.

Afgesproken is, dat het Amstelveense sportbedrijf de hal tegen minimale kosten in exploitatie neemt. Levie verwacht, dat de hal zeer binnenkort volop in gebruik is. De Bankrashal is in feite de naamgever van het alom bekende begrip: Bankrasmodel. De volleyballers van het toenmalige Brother/ Martinus  trainden daar dagelijks vanaf 10 uur ‘s morgens.

Eerst onder leiding van de Nederlandse topcoach Peter Murphy en daarna de befaamde Amerikaan Arie Selinger. Selinger leerde Nederland, dat topsport een vak is, dat je dagelijks vele uren moet beoefenen. Eerder  gebruikten de basketbalclub Kinzo en de volleybalclubs Deltalloyd/AMVJ en Brother/Martinus de oude Bankrashal.

Toen  kwamen vooral de beste volleybalclubs uit de hele wereld in de Bankrashal spelen en trainen. De oude Bankras is ook vele malen de speelzaal geweest van historische Europacupwedstrijden en in 1974 zelfs van de  finalepoule van het Europacup 1 volleybaltoernooi.

Frits Suèr

Frits Suèr was tot 1986 sportjournalist onder ander bij AVRO’s Sportpanorama en werd daarna manager sponsoring bij Nationale-Nederlanden. In Amstelveen was hij tot 2011 actief in diverse bestuursfuncties, zoals in het Amstelveense topvolleybal (Martinus). Hij werd in 2005 door Harrie Pijnenborg benaderd om lid te worden van Burgerbelangen Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.