Bijgewerkt: 15 april 2024

De ozonlaag boven de Aarde gaat zich herstellen

Nieuws -> Milieu

Bron: UNEP
10-01-2023

De ozonlaag is op weg om zich binnen vier decennia te herstellen, waarbij de wereldwijde geleidelijke afschaffing van ozonafbrekende chemicaliën nu al ten goede komt aan de inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.

Dit is de conclusie van een door de VN gesteund panel van deskundigen, dat op 9 januari 2023 werd gepresenteerd tijdens de 103e jaarlijkse bijeenkomst van de American Meteorological Society. Het panel onderzoekt voor het eerst nieuwe technologieën zoals geo-engineering en waarschuwt voor onbedoelde effecten op de ozonlaag – meldt het United Nations Environment Programme (Verenigde Naties Milieu Programma).Op weg naar volledig herstel. Het vierjaarlijkse beoordelingsrapport (pdf 57 pagina’s) van het door de VN gesteunde Scientific Assessment Panel van het Protocol van Montreal inzake ozonafbrekende stoffen, dat om de vier jaar wordt gepubliceerd, bevestigt de uitfasering van bijna 99% van de verboden ozonafbrekende stoffen. Het Protocol van Montreal is er dus in geslaagd de ozonlaag te beschermen, wat heeft geleid tot een aanzienlijk herstel van de ozonlaag in de bovenste lagen van de stratosfeer en een verminderde blootstelling van de mens aan schadelijke ultraviolette (UV) stralen van de zon.

Foto Amstelveen
(Bron UNEP - 2023)

Mevrouw Megumi Seki, uitvoerend secretaris van het Ozonsecretariaat van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties

Als het huidige beleid gehandhaafd blijft, zal de ozonlaag zich naar verwachting herstellen tot de waarden van 1980 (vóór het verschijnen van het ozongat) rond 2066 boven Antarctica, in 2045 boven de Noordpool en in 2040 voor de rest van de wereld. Variaties in de grootte van het ozongat in Antarctica, met name tussen 2019 en 2021, werden grotendeels veroorzaakt door meteorologische omstandigheden. Desalniettemin is het ozongat in Antarctica sinds het jaar 2000 langzaam in oppervlakte en diepte aan het verbeteren.

'Dat het herstel van de ozonlaag volgens het laatste vierjaarlijkse rapport op schema ligt, is fantastisch nieuws. De impact van het Protocol van Montreal op de beperking van de klimaatverandering kan niet genoeg worden benadrukt. In de afgelopen 35 jaar is het Protocol uitgegroeid tot een echte kampioen voor het milieu'- zegt Megumi Seki, uitvoerend secretaris van het Ozonsecretariaat van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties. 'De beoordelingen uitgevoerd door het wetenschappelijk beoordelingspanel blijven een essentieel onderdeel van het werk van het protocol dat helpt bij het informeren van beleidsmakers en besluitvormers.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.