Bijgewerkt: 29 april 2024

De subsidie van de gemeente biedt toekomst voor het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum/Gemeente Amstelveen
01-09-2023

Op 22 augustus 2023 heeft het College van B en W van Amstelveen de gemeenteraad laten weten de beslissing over de aanvraag voor voortzetting van de meerjarige subsidie voor het Cobra Museum uit te stellen. Het museum heeft zich de afgelopen 27 jaar ingezet om kunst en cultuur toegankelijk te maken en heeft Amstelveen cultureel op de kaart gezet. Cobra en Amstelveen horen bij elkaar.

Het museum staat nu voor een cruciaal punt in haar voortbestaan. In het licht van deze situatie doet het Cobra Museum een dringende oproep aan de gemeenteraad en het college van B en W om samen te blijven werken aan het vinden van een oplossing voor een nieuwe meerjarige samenwerking.

In 2023 viert het museum dat 75 jaar geleden de Cobra-beweging is opgericht. Het Cobra Museum viert dit jubileumjaar met een passende programmering. Door de coronacrisis heeft het Cobra Museum ingeteerd op haar reserves. Voor deze tijdelijke krapte heeft het museum een oplossing gevonden via een kredietfaciliteit bij een reguliere bank. Die kent de logische voorwaarde van een kredietgarantie van de gemeente Amstelveen. Zo kan het museum op lange termijn door in Amstelveen.

Het college van B en W heeft laten weten de beslissing voor de aanvraag voor meerjarige subsidie en het besluit voor garantstelling uit te stellen in verband met zorgen over de financiële situatie van het museum. Het museum begrijpt de zorgen van de gemeente en wil constructief samenwerken aan een structurele oplossing voor behoud en versterking van kunst en cultuur in Amstelveen. Het Cobra Museum is zich ervan bewust dat extra stappen moeten worden ondernomen en denkt al over maatregelen om de financiële stabiliteit op de lange termijn structureel te borgen. Hierover blijven we graag in gesprek met de gemeente.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Tentoonstelling in het Cobra Museum op 3 juli 2022

Visie en meerjarenbeleid 2024-2027: Cobra en Amstelveen in verbinding. In het meerjarenbeleidsplan 2024-2027 is een duidelijke visie gepresenteerd. Het gedachtengoed van de beweging staat daarbij centraal: spontaniteit, experiment, lef, autodidactische, kinder- en wereldkunst op internationaal niveau. Hierbij blijft een divers cultureel programma voor de bewoners van gemeente Amstelveen als altijd belangrijk. Sinds dit jaar is toegang tot het museum op woensdag gratis voor alle inwoners van Amstelveen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de organisatie van burendag, exposities van kunstenaars uit Amstelveen en Kunst met een Koekje voor eenzame ouderen. Of de voortzetting van de Cobra Academy voor Amstelveense jongeren (17-25 jaar) en het Cobra Kindermuseum. Daarnaast werken we regelmatig samen met lokale culturele instellingen, maar ook met het bedrijfsleven zoals DAY Foodbar en Kragtwijk, de Ondernemersvereniging Amstelveen en onze eigen Cobra Business Club.

Economisch belang Cobra Museum voor Amstelveen. De begroting van het Cobra Museum steunt voor 60% op eigen inkomsten van bezoekers, en bijdragen van de Vriendenloterij, Cobra Business Club en Cobra Founders. De gemeentelijke bijdrage is 40%. Het landelijke beeld van vergelijkbare musea in andere gemeenten laat een omgekeerde verhouding zien.

Uit onderzoek uit 2021 en 2022 blijkt dat het Cobra Museum een stevige economische impuls genereert voor Amstelveen. Met een gemiddelde van 32% van de bezoekers uit Amstelveen en omgeving en 66% uit de rest van Nederland kunnen wij vaststellen dat het museum in 2021 een nettobijdrage van € 3,8 miljoen en in 2022 van € 1,5 miljoen heeft gegenereerd voor de economie van Amstelveen. De gemeentesubsidie is daarmee een gezonde investering in de lokale economie en nationale reputatie van Amstelveen. Het Cobra Museum en de gemeente Amstelveen delen een gemeenschappelijke passie voor kunst en cultuur. Met open blik, begrip voor elkaar en creativiteit kunnen we structurele oplossingen vinden voor meerjarige samenwerking. Amstelveen en het Cobra Museum horen bij elkaar.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Het Sandbergplein met het Cobra Museum in de achtergrond op 12 augustus 2023 in het Stadshart Amstelveen

Dinsdagmiddag 5 september 2023 maakt het College van B en W Amstelveen het advies bekend aan de gemeenteraad. U kunt het Extra Raadsgesprek op woensdag 6 september 2023 van 19.30-21.30 uur bijwonen op het Raadhuis. Tijdens dat gesprek wordt het advies van het college besproken. Lees ook het artikel uit 2022: De subsidierelatie van het Cobra Museum met de gemeente wordt onderzocht

COBRA of Cobra, vaak gestileerd als CoBrA, was een Europese avant-gardebeweging die actief was van 1948 tot 1951. De naam werd in 1948 bedacht door Christian Dotremont uit de initialen van de hoofdsteden van de thuislanden van de leden: Kopenhagen (Co), Brussel (Br), Amsterdam (A).

CoBrA werd op 8 november 1948 opgericht door Karel Appel, Constant, Corneille, Christian Dotremont, Asger Jorn en Joseph Noiret in Café Notre-Dame, Parijs, met de ondertekening van een manifest, "La cause était entendue" ("The Case Was Settled"), opgesteld door Dotremont. Gevormd met een verenigende doctrine van volledige vrijheid van kleur en vorm, evenals antipathie tegen het surrealisme, deelden de kunstenaars ook een interesse in zowel het marxisme als het modernisme.

In november 1949 veranderde de groep officieel haar naam in Internationale des Artistes Expérimentaux, waarbij het lidmaatschap zich over Europa en de Verenigde Staten verspreidde, hoewel deze naam nooit is blijven hangen. De beweging werd officieel ontbonden in 1951, maar veel van haar leden bleven hecht, waarbij vooral Dotremont de samenwerking met veel van de leidende leden van de groep voortzette.

CoBrA was misschien wel de laatste avant-gardebeweging van de 20ste eeuw. Volgens Nathalie Aubert bestond de groep officieel slechts drie jaar (1948 tot 1951). Na die periode ontwikkelde elke kunstenaar in de groep zijn eigen individuele pad. Bekijk ook de fotogalerie van de Cobra kunstenaars op de website van het Cobra Museum

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.