De tweede coronavirus besmetting bekend in Amstelveen
Nieuws -> GezondheidBron: RIVM/WHO/Gemeente Amstelveen
09-03-2020
Op 9 maart 2020 maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend dat een tweede inwoner van Amstelveen besmet is met het coronavirus. De inwoner verblijft momenteel in thuisisolatie. De gezinsleden van de besmette persoon blijven voor de zekerheid ook thuis. De GGD is bezig met het contactonderzoek.
Een basisschool in Amstelveen maakt deel uit van dit contactonderzoek. De GGD stelt dat er geen reden is om aan te nemen dat het virus zich zal verspreiden via de school. De GGD heeft de ouders van de leerlingen van deze school hier vandaag per brief van op de hoogte gesteld.
Op 9 maart 2020 zijn er 56 nieuwe patiënten bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemeld in Nederland. Hiermee komt het totaal aantal positieve testen op 321.
De meeste patiënten komen uit Brabant: 134. Na Brabant wonen de meeste patiënten in Utrecht: 52. Van 150 personen is bekend dat zij COVID-19 in het buitenland hebben opgelopen. De meeste patiënten waren in Italië. Hiernaast waren er patiënten in Duitsland, Frankrijk, Iran, Oostenrijk, Kaapverdië, Groot-Brittannië en Hong Kong. Van 90 patiënten wordt nog onderzoek gedaan wat de mogelijke bron kan zijn.
100.000 gevallen wereldwijd: Met ingang van de verslagen van 7 maart 2020 is het totale aantal bevestigde gevallen van COVID-19 gestegen tot meer dan 100.000. Terwijl we dit sombere moment markeren, herinnert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alle landen en gemeenschappen eraan dat de verspreiding van dit virus aanzienlijk kan worden vertraagd of zelfs kan worden teruggedraaid door de uitvoering van krachtige inperkings- en controleactiviteiten.
China en andere landen tonen aan dat de verspreiding van het virus kan worden vertraagd en de gevolgen ervan kunnen worden beperkt door het gebruik van universeel toepasbare acties, zoals het werken in de hele samenleving om mensen die ziek zijn te identificeren, hen naar de zorg te brengen, het opvolgen van contacten, het voorbereiden van ziekenhuizen en klinieken om een golf van patiënten te beheren, en het opleiden van gezondheidswerkers. De WHO roept alle landen op om zich te blijven inspannen om het aantal gevallen te beperken en de verspreiding van het virus te vertragen.
Elke inspanning om het virus in te dammen en de verspreiding ervan te vertragen, redt levens. Deze inspanningen geven de gezondheidsstelsels en de hele samenleving de nodige tijd om zich voor te bereiden en onderzoekers krijgen meer tijd om doeltreffende behandelingen te vinden en vaccins te ontwikkelen. Het toestaan van ongecontroleerde verspreiding zou geen keuze moeten zijn van welke regering dan ook, aangezien het niet alleen de burgers van dat land zal schaden, maar ook andere landen zal treffen.