Bijgewerkt: 29 november 2022

De vaccinatie tegen meningokokken wordt aangepast

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Rijksoverheid/RIVM
26-09-2017

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Sport heeft op advies van een deskundigenberaad besloten de vaccinatie tegen meningokokken aan te passen. In de loop van 2018 krijgen alle baby’s van 14 maanden een vaccinatie die beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Ook jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs ontvangen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokken. Met de keuze voor een combinatievaccin wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen. Het aantal infecties is gestegen van gemiddeld vier per jaar in de jaren voor 2015 tot vijftig in 2016 en 47 tot 1 augustus van dit jaar.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Edith Schippers (VVD) minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Van de meningokokkenbacterie bestaan meerdere typen. De bacterie zit bij veel mensen in de neus- of keelholte, zonder dat zij ziek worden. Een infectie door meningokokken kan ernstiger verlopen als de bacterie in de bloedbaan, of het zenuwstelsel terecht komt. Een hersenvliesontsteking, of bloedvergiftiging kan dan het gevolg zijn. Vooral baby’s, tieners en ouderen zijn kwetsbaar voor een infectie met ernstige gevolgen.

Foto Amstelveen
(Bron RKI - 2017)

Neisseria meningitidis (vergroting 20.000 x), vaak aangeduid als meningococcus, is een Gram-negatieve bacterie die meningitis en andere vormen van meningokokkenziekte, zoals meningococcemie, een levensbedreigende sepsis kan veroorzaken. De bacterie wordt coccus genoemd, omdat ze rond is en meer bepaald diplococcus vanwege de neiging om paren te vormen. Sepsis is een levensbedreigende aandoening die ontstaat, wanneer de reactie van het lichaam op een infectie letsel veroorzaakt aan de eigen weefsels en organen


Combinatievaccin. Kinderen van 14 maanden krijgen sinds 2002 één inenting tegen meningokokken type C aangeboden. Het aantal ziektegevallen door dit type C is sindsdien sterk afgenomen. Omdat het aantal besmettingen met meningokokkenbacterie type W gestaag toeneemt, heeft de minister het advies van een deskundigenberaad overgenomen om het vaccin aan te passen. In plaats van een vaccin tegen meningokokken type C, krijgen kinderen in de loop van 2018 het combinatievaccin tegen meningokokken typen A, C, W en Y.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2017)

Het voorkomen van meningokokkenziekte is in Nederland sterk afgenomen: de figuur laat de afname in het aantal gevallen per jaar zien sinds 1999


Het RIVM start na het besluit van de minister met een uitvoeringsplan. De wijziging zal vanaf het eind van het eerste kwartaal 2018 worden ingevoerd. De komende periode wordt benut voor de aanschaf van het vaccin, om de invoering ervan samen met de Jeugdgezondheidsorganisaties te organiseren en om de communicatie met ouders voor te bereiden. Lees meer over de meningokokken infectie hierAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.