Bijgewerkt: 1 februari 2023

De vijver in de Stadstuinen is een kunstwerk rijker

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
31-07-2010

De vogels schrokken zich te pletter in de vijver van de zonovergoten Stadstuinen van Amstelveen op vrijdagochtend 30 juli 2010, toen Joep Backhuijs, de bekende beeldend kunstenaar uit Amstelveen, zijn nieuwe werk met de titel 'Gevecht' te water liet.

Het is niet het eerste werk van Backhuijs in Amstelveen dat in het water staat, want in juni 2008 plaatste hij ook al een prachtig kunstwerk in één van de vijvers in het Broersepark, vanwege de jaarlijkse Atelierroute.

Backhuijs  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Joep Backhuijs: 'Golden Blocks' in het Broersepark


In het Broersepark was de plaatsing moeilijk, maar in de Stadstuinen was het nog een beetje ingewikkelder. De hele compositie drijft op een houten vlonder, wat de kunstenaar en zijn helpende medewerkers het nodige werk opleverde.

Backhuijs  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Joep Backhuijs haalt een onderdeel van zijn werk, een grote spijker uit de auto


Backhuijs  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Joep vraagt advies van omstanders, over de positie van de vlonder


Het drijvende kunstwerk 'Gevecht' blijft nog een paar maanden in de Stadstuinen 'varen' en Joep Backhuijs hoopt, dat deze stunt een koper zal opleveren. Het is niet algemeen bekend, maar de werken in het Broersepark en in de Stadstuinen staan er niet vast en zijn te koop. Ze zijn uiteraard geschikt om in het water te staan, of buiten in de tuin. Contact e-mail  joepbackhuijs@casema.nl De prijs wordt in overleg besproken.

Backhuijs  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Kapitein Backhuijs geeft aanwijzingen


Backhuijs  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het laatste kunstwerk van Joep Backhuijs het 'Gevecht' is geplaatst


Joep Backhuijs (1946) genoot een opleiding in de beeldende kunst aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Als beeldhouwer beoefende hij verschillende stijlen, waarin het figuratieve thema lange tijd de boventoon voerde. Mens en paard waren toen zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

Backhuijs  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De kunstvijver van Amstelveen. Het 'Gevecht' van Joep Backhuijs ligt nu in de vijver van de Stadstuinen samen met het bronzen beeld; 'Monsieur Hulot' van Joost van den Toorn


Zijn grote voorbeelden uit het voorbije verleden zijn Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Over de ontwikkeling van zijn werk zegt de kunstenaar: ‘Na jaren van experimenteren met verschillende stijlen begreep ik, dat ik een eigen stijl moest kiezen. Zo kwam ik tot de vierkanten, driehoeken en cirkels die in elkaar verstrengeld, of aan elkaar gekoppeld, een driedimensionale eenheid vormen.

Elk van mijn werken die zowel binnen als buiten geplaatst kunnen worden, toont een spel van lijnen, vlakken en volumes. In de buitenruimte bieden zij in het wisselende zonlicht dat erop valt, verrassende effecten van de schaduwwerking’.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.