Bijgewerkt: 29 april 2024

De wereld ziet een toename van cholera gevallen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO
25-09-2023

Uitgebreide cholerastatistieken voor 2022, werden op 22 september 2023 gepubliceerd door de World Health Organization (WHO) Wereldgezondheidsorganisatie, werpen licht op de schaal en omvang van de aanhoudende cholera-opleving.

Hoewel de gegevens over cholera nog steeds ontoereikend zijn, waren de gevallen die in 2022 aan de WHO werden gemeld ruim het dubbele van die in 2021. Vierenveertig landen rapporteerden gevallen, een stijging van 25% ten opzichte van de 35 landen die in 2021 gevallen rapporteerden. Er waren niet alleen meer uitbraken, maar de uitbraken waren ook groter. Zeven landen – Afghanistan, Kameroen, Democratische Republiek Congo, Malawi, Nigeria, Somalië en de Syrische Arabische Republiek – hebben elk meer dan 10.000 vermoedelijke en bevestigde gevallen gemeld. Hoe groter de uitbraak, hoe moeilijker het doorgaans onder controle te houden is.

Foto Amstelveen
(Foto WHO / Billy Miaron - 2023)

Een vrouw uit de lokale Maasai-gemeenschap in Kenya krijgt een merkteken op haar vinger om aan te geven dat ze op 6 augustus 2023 langs de weg in Ilkilunyeti, Kajiado, een oraal choleravaccin (OCV) heeft gekregen

Cholera is een acute darminfectie die zich verspreidt via voedsel en water dat besmet is met uitwerpselen die de bacterie Vibrio cholerae bevatten. Het hangt nauw samen met het gebrek aan voldoende veilig water en sanitaire voorzieningen als gevolg van onderontwikkeling, armoede en conflicten. Ook de klimaatverandering speelt een rol in deze opleving, aangezien extreme klimaatgebeurtenissen zoals overstromingen, droogtes en cyclonen nieuwe uitbraken veroorzaken en bestaande uitbraken verergeren.

De huidige gegevens voor 2023 duiden erop dat deze mondiale opleving zich voortzet. Vierentwintig landen melden momenteel actieve uitbraken, waarbij sommige landen zich midden in een acute crisis bevinden. De toegenomen vraag naar choleramaterialen vormt een uitdaging voor de inspanningen op het gebied van ziektebestrijding wereldwijd. Sinds oktober 2022 heeft de International Coordinating Group (ICG) – de instantie die de noodvoorraden vaccins beheert – het standaard vaccinatieschema met twee doses bij responscampagnes bij cholera-uitbraken opgeschort, en in plaats daarvan gebruik gemaakt van een aanpak met een enkele dosis.

De WHO ondersteunt landen om in noodgevallen op cholera-uitbraken te reageren door het versterken van het toezicht op de volksgezondheid, het casemanagement en de preventiemaatregelen; het verstrekken van essentiële medische benodigdheden; het coördineren van veldimplementaties met partners; en het ondersteunen van risicocommunicatie en betrokkenheid van de gemeenschap.

De WHO heeft een oproep gedaan voor 160,4 miljoen dollar om de cholera te bestrijden via het mondiale strategische paraatheids- en responsplan. Er is 16,6 miljoen dollar vrijgemaakt uit het WHO Contingency Fund for Emergencies voor de cholerarespons in 2022 en 2023.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.