Bijgewerkt: 15 juni 2024

De witgoedactie voor de minima in Amstelveen is een soap

Nieuws -> Politiek

Bron: Platform Amstelveense Minima
28-02-2023

Soap witgoedactie duurt voort. Wat in oktober 2022 begon als een veelbelovend initiatief om Amstelveense minima te helpen met de aanschaf van een nieuwe, energiezuinige wasmachine of vaatwasser, is inmiddels uitgelopen op een nachtmerrie: de witgoedactie van wethouder Floor Gordon. De betrokken Amstelveners hebben hun vertrouwen in deze actie inmiddels volledig verloren – meldt het Platform Amstelveense Minima.

Op 27 oktober 2022 kondigde Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid vol trots de nieuwe witgoedactie aan op de gemeentelijke website. Inwoners van Amstelveen met een minimuminkomen zouden een voucher (cadeaubon) van 500 euro krijgen voor de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine, vaatwasser, koelkast, koelvriescombinatie of wasdroger. Goed voor het milieu en vooral goed voor de portemonnee van deze veelgeplaagde doelgroep. 'Gemiddeld kan de vervanging van een tien jaar oud witgoedapparaat door een nieuw exemplaar zo’n 160 euro per jaar opleveren aan vermindering van de energiekosten' - aldus Gordon in het persbericht. Alle inwoners die in 2022 de energietoeslag van 1.300 euro hebben ontvangen, zouden een brief ontvangen.

Verdubbeling. So far so good. Alleen bleef het maanden stil en de doelgroep zat dag in dag uit met smart te wachten op de brief van de gemeente waarmee zij de voucher konden aanvragen. Wel kwam er eind januari interessant nieuws uit het gemeentehuis, nota bene tijdens een vergadering van de Participatieraad Sociaal Domein (PSD). Gezien de grote belangstelling had het gemeentebestuur besloten het aantal vouchers te verdubbelen van vijfhonderd naar duizend.Vanaf dinsdag 14 februari 2023 viel bij de geselecteerde Amstelveners dan eindelijk de felbegeerde brief op de deurmat. Met een code konden zij hun cadeaubon aanvragen, om bij elektronicazaak BCC aan het Gelderlandplein in Amsterdam-Buitenveldert een nieuwe wasmachine of vaatwasser aan te schaffen. De gemeente Amstelveen schakelde twee partijen in voor de uitvoering: het Regionaal Energieloket en Groupcard, voor de uitgifte van de cadeaubonnen.

Bliksemsnel handelen was geboden want de brief bleek naar maar liefst 4.000 huishoudens te zijn gestuurd. Een kans dus van 25 %, iets hoger dan een rondje Russische roulette (16,6 %). Was men net een of meerdere dagen van huis, niet zo digitaal vaardig of werd de brief later bezorgd dan dinsdag 14 februari 2023; jammer dan! Binnen twee dagen waren alle bonnen op en moesten de achterblijvers tandenknarsend plaatsnemen op de wachtlijst. Dit leidde uiteraard tot veel kritiek en woedende reacties van mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien en de waardebonnen zeer goed kunnen gebruiken. Eén slimmerik informeerde nog bij de Kansspelautoriteit of de gemeente Amstelveen met de witgoedactie misschien de Wet op de Kansspelen had overtreden, maar dat bleek niet het geval te zijn.

Alleen wethouder positief. De enige die het allemaal positief inzag was de wethouder zelf. Het feit dat de cadeaubonnen in een recordtempo op waren, zag zij als een teken van de grote betrokkenheid. Bovendien maken de Amstelveners op de reservebank volgens Gordon over twee maanden opnieuw kans. Dit omdat er volgens haar altijd mensen zijn die hun voucher niet gebruiken. Dit laatste lijkt slechts voor een enkeling te zijn weggelegd, gezien de snelheid waarmee de cadeaubonnen werden aangevraagd. Daarnaast is het volstrekt onduidelijk wie er dan als eersten aan de beurt komen. De enige reële hoop is dat de gemeente Amstelveen bezwijkt onder de zware kritiek en alsnog besluit de witgoedactie fors uit te breiden.

Oneerlijke concurrentie. En dan de aankoop zelf. Amstelveen heeft al jaren geen BCC-vestiging meer. Hierdoor moeten mensen uitwijken naar Winkelcentrum Gelderlandplein in Buitenveldert. Voor mensen zonder eigen vervoer is dat onhandig. Bovendien vonden elektronicazaken in Amstelveen dit -terecht- oneerlijke concurrentie. Daarom heeft de gemeente nu besloten dat mensen hun cadeaubonnen ook kunnen besteden bij de detailhandel in Amstelveen, zoals DIS aan de Lindenlaan. Deze winkels hebben inmiddels hun eerste apparaten verkocht. Wordt ongetwijfeld vervolgd!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.