Bijgewerkt: 3 juli 2022

De zonkracht wordt waarschijnlijk rond de 5 in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
19-04-2018

De komende dagen beloven zonnig en warm te worden. Veel mensen gaan genieten van de zon. Zorg dat je verstandig met de zon omgaat. De zonkracht is hoog voor de tijd van het jaar en de ongewende huid kan snel verbranden – meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut meet voortdurend de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling van de zon: de zonkracht. De komende dagen ligt de zonkracht waarschijnlijk rond de 5. De huid kan dan al na 20 minuten verbranden. De actuele zonkracht staat op www.rivm.nl/zonkracht.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2018)

Zonkracht op 19 april 2018 in Bilthoven. Bovenstaande figuur toont de actuele zonkracht. De oranje lijn in de grafiek toont de verwachte zonkracht bij helder, onbewolkt weer. De blauwe puntjes geven de gemeten waarde in Bilthoven aan. Iedere 12 minuten volgt een nieuwe meting. Rechtsboven staat het verwachte maximum van de dag bij onbewolkt weer en het tot dan toe gemeten maximum van de dag


Bescherming tegen de zon. Bij zonkracht 3 kan een ongewende huid na 35 minuten in de zon verbranden. Bij zonkracht 5 is dat na 20 minuten. De roodheid en pijn ontstaan pas uren later.  Verstandig omgaan met de zon is daarom belangrijk. Wat kun je doen:

-Zoek de schaduw op en blijf zoveel mogelijk uit de zon. In deze tijd van het jaar vooral tussen 12 en 15 uur.

-Draag beschermende kleding en een zonnebril en/of zonnehoed.

-Smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème.

Positieve en negatieve effecten van UV-straling. Een beetje UV-straling van de zon is goed voor je; het zorgt ervoor dat ons lichaam Vitamine D aanmaakt. Vitamine D is belangrijk voor gezonde botten en spieren en heeft mogelijk ook nog andere positieve effecten op de gezondheid. Maar de UV-straling van de zon heeft ook een keerzijde; het zorgt er voor dat de huid verbrandt, sneller veroudert en veroorzaakt huidkanker. Ook kan UV-straling bijdragen aan staar.

Het aantal gevallen van huidkanker is de afgelopen decennia zeer sterk gestegen. In Nederland komen jaarlijks rond de 51.000 nieuwe gevallen van huidkanker voor. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Er overlijden jaarlijks circa 920 Nederlanders aan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.