Bijgewerkt: 2 mei 2024

Discriminatie bij het vinden van stageplaatsen

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
21-10-2023

Stages zijn een essentieel onderdeel van de opleiding van mbo-studenten en dienen vaak als eerste opstap naar werk. Helaas ervaren veel mbo-studenten, met een beperkt netwerk en een migratieachtergrond, regelmatig discriminatie bij het vinden van stageplaatsen of tijdens hun stages.

Ook studenten met een (zichtbare) functiebeperking, worden geconfronteerd met stagediscriminatie. GroenLinks-Amstelveen is van mening dat stagediscriminatie onacceptabel is en dat er in een stad met 142 nationaliteiten alles aan gedaan moet worden om uitsluiting en discriminatie tegen te gaan. Ieder student verdient een gelijke kans op een stageplek. Een motie getiteld: Stagemakelaar ‘Gelijke kans op een stageplek’ is unaniem aangenomen door de Amstelveense raad.

Foto Amstelveen
(Foto GroenLinks-Amstelveen - 2023)

Fatumo Mahamed Farah, raadslid van GroenLinks-Amstelveen woordvoerder Economische Zaken

De stagemakelaar begeleidt en ondersteunt studenten bij het zoeken en succesvol voltooien van een stage, vooral als ze moeite hebben om via de gebruikelijke weg een stageplaats te vinden. Deze stagemakelaar biedt deze leerlingen en studenten intensieve begeleiding en persoonlijke feedback. Bovendien speurt de stagemakelaar actief naar nieuwe stageplaatsen bij bedrijven. Hiervoor legt de stagemakelaar een actieve verbinding tussen onderwijsinstellingen, stagebedrijven en leerlingen/studenten. 'De stagemakelaar is een waardevolle steun voor deze studenten. Kortom, de stagemakelaar fungeert als een brug tussen het onderwijs en het bedrijfsleven als het gaat om stages' - legt Fatumo Mahamed Farah, raadslid van GroenLinks-Amstelveen uit.



GroenLinks diende samen met D66, BBA, SP, PvdA, VVD en Goed voor Amstelveen, een motie in, waarin het college van B en W wordt opgeroepen om in overleg met ROC Amstelland en de ondernemersvereniging te kijken of een stagemakelaar een goede aanvulling kan zijn op de aanpak van stagediscriminatie.

ROC Amstelland, gevestigd in Amstelveen, heeft aangekondigd actief te willen bijdragen aan dit initiatief door verantwoordelijkheid te nemen voor de werving, selectie en begeleiding van de stagemakelaar, evenals voor het monitoren van de effecten van deze stagemakelaar. De gemeenteraad zal in het tweede kwartaal van 2024 op de hoogte worden gesteld van de uitkomsten van dit overleg.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.