Bijgewerkt: 19 mei 2024

Documentaire 'Er is genoeg' op dinsdag 15 november in De Meent

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
04-11-2022

Op initiatief van de SP-Amstelveen vertoont ontmoetingscentrum De Meent op dinsdag 15 november 2022 'Er is genoeg' van regisseur Pim Giel. In deze documentaire van 62 minuten staan vijf mensen centraal die door uiteenlopende oorzaken – scheiding, faillissement, werkloosheid of een herseninfarct – in financiële problemen en bijbehorend sociaal isolement terechtkwamen, maar erin zijn geslaagd hun leven weer op de rit te krijgen. De film ging in oktober 2021 in première tijdens het congres ‘Arm in Arm’ in Rotterdam.

In de documentaire draait het niet alleen om armoede in Nederland, maar ook om de veerkracht van mensen en allerlei initiatieven die her en der ontstaan. Niet alleen voor financiële hulp maar ook bij het opbouwen van een sociaal netwerk. In ruim een uur maken we op indringende wijze kennis met vijf hoofdpersonen. Een van hen is Grietje Bouw uit Amstelveen. Hoewel zij moeite heeft met rekenen, lezen en schrijven, was zij een succesvol teamleider bij supermarkt Lidl. Totdat zij door haar scheiding in grote financiële problemen raakte en tot overmaat van ramp ook de zeggenschap over haar kinderen verloor. Haar schuld liep op tot 62.000 euro, waardoor er geen geld was voor achterstallig onderhoud aan haar woonwagen.Vol schaamte – iets dat we ook bij de andere hoofdpersonen terugzien – zocht Grietje in 2011 haar toevlucht tot de schuldhulpverlening en de Voedselbank. De Amstelveense werd jarenlang tegengewerkt door de gemeente Amstelveen en diverse bewindvoerders, maar slaagde er met hulp van Wil Roode (voormalig lid van de SP Hulpdienst en bestuurslid van de Voedselbank Amstelveen) in om helemaal schuldenvrij te worden.

Verder zien we in ‘Er is genoeg’ onder andere de lange weg die Miranda, een alleenstaande moeder met vier kinderen, moest afleggen om het hoofd boven water te houden. Toch slaagde zij erin zich te ontwikkelen tot een succesvolle trainer-coach. Willem raakte door een faillissement zijn bedrijf kwijt, kreeg geldproblemen en kwam in een zware depressie terecht. Toch hervond hij zijn plezier in het leven als vrijwilliger bij het distributiecentrum van de Voedselbank in Rotterdam.

Regisseur Pim Giel, Grietje Bouw en Wil Roode zijn aanwezig in De Meent. Na afloop van de documentaire zullen zij in gesprek gaan met de bezoekers. Aanvang 20.00 uur en de toegang gratis. Het adres van De Meent is Orion 3, 1188 AM Amstelveen. Tel. 020- 643 80 15.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.