Bijgewerkt: 6 december 2022

'Doei school 2010' tentoonstelling geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb / Frans Hellendall
21-05-2010

Donderdag 20 mei 2010 om 16 uur opende Frans Hellendall, oud-wethouder van cultuur, de expositie 'Doei School' in de Centrale Bibliotheek van Amstelveen in het Stadshart. 'Doei School' is een initiatief van de Amstelveense kunstenares Mali Klein.

De leerlingen van de groep 8 van de 1e Amstelveense Montessorischool maakten kleine tafels en stoelen, om symbolisch afscheid te nemen van het kleine meubilair op de basisschool. De opening was druk bezocht door de leerlingen van de school onder begeleiding van de leerkrachten en de ouders.

Doei school Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Michelina Hoogeveen, directeur van de 1e Amstelveense Montessorischool verwelkomt alle aanwezigen in de bibliotheek


De inleiding werd door de directeur van de school Michelina Hoogeveen verricht en zij heette iedereen hartelijk welkom in de bibliotheek. Ze vertelde in haar toespraak, dat dit project is niet de eerste, dat in de bibliotheek wordt tentoongesteld, want twee jaar geleden had de school hier ook een “Appel” tentoonstelling, maar met verschillende projecten, zoals dat in het raadhuis en met “De hoed van de koningin” is de school heel actief op het gebied kunstvorming voor schoolkinderen.

De directeur bedankte voor de inspanningen van Ben Klein (echtgenoot van Mali) tijdens het uitvoering van het project 'Doei school!', de firma Kralenbeek, de medewerking van de Vereniging Amstelveense Kunstenaars, de bibliotheek en uiteraard Mali Klein en de scholieren.

Na het officiële deel trokken de kinderen de gordijnen open en kon iedereen de prachtig geschilderde en opgestapelde kleurrijke stoelentoren; het symbolische afscheid van de kleine stoelen- dus van de basisschool bewonderen.

Omdat geen van de kinderen had ooit serieus met hout heeft gewerkt, het is interessant te zien, dat ze tijdens de drie maanden durende project hebben ze geleerd hoe een meubelstuk wordt ontworpen, moesten ze leren meten, zagen, lijmen en timmeren, schilderen en lakken: met een prachtige resultaat! Na de inleiding van de schooldirecteur heeft oud-wethouder Frans Hellendall vertelde de volgende:

“Geachte Dames en Heren, jongens en meisjes,

Gelukkig zijn jullie hier met heel velen al om vier uur. Jullie hebben wel begrepen, dat de opening verzet is naar nu. Ik hoop, dat er dan geen bezoekers meer komen om half zes. Dat was namelijk de oorspronkelijk genoemde begintijd, maar die is gewijzigd vanwege de avondvierdaagse. Maar desnoods doen wij de opening om half zes nog een keer over.

Het is mij een eer, dat ik de tentoonstelling vandaag mag openen, vanwege mijn dubbelrol. Ik sta hier als oud-wethouder van cultuur van Amstelveen en ook een beetje als vader van Simon, die heeft meegedaan. Net als alle leerlingen van groep acht van de 1e Montessori school. Zo kom ik Mali Klein ook op twee manieren tegen, als docent kunstzinnige vorming van mijn vier kinderen. Maar tevens als getalenteerd kunstenares, die regelmatig exposeert. De 1e Montessori mag trots zijn op haar.

Doei school Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Frans Hellendall oud-wethouder cultuur tijdens zijn toespraak


Het is weer een mooi moment. Eens in de twee jaar doet Mali Klein een bijzonder afzwaaiproject, dus voor de 44 leerlingen die in groep acht zitten en van school af gaan. Ik hoop wel, dat het bij jullie niet zo gaat als in de grap over een jongen, die zijn eindrapport aan zijn vader liet zien en toen te horen kreeg dat hij eigenlijk wel een tien had mogen krijgen. “Waarvoor?” vraagt de jongen. “Voor moed. Omdat ik het moedig vind, dat je mij zo een slecht rapport durft te laten zien!”

Doei school Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De schoolkinderen wachten met spanning, wanneer de gordijnen opengaan


Het project heet dan ook ‘Doei school’. De opdracht voor de kinderen was, om het afscheid van de basisschool symbolisch vorm te geven, door het maken van tafels en stoelen. Vervolgens zijn ze geschilderd in felle Mondriaan kleuren. Hoe het is opgesteld was een geheim, dat heb ik ook nog niet gezien. Maar wij kunnen aan de opgehangen foto’s al zien dat dit prachtige, heel gevarieerde resultaten heeft opgeleverd.

Mijn complimenten aan Mali en de deelnemende kinderen. En wat fijn dat de komende drie weken alle bezoekers van de bibliotheek hiervan kunnen genieten. Daarmee verklaar is de tentoonstelling voor geopend!"

Doei school Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Na de toespraken mag iedereen het prachtige kunstwerk bekijken


Doei school Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De stoelentoren is het resultaat van drie maanden hard werken en staat voor het symbool: 'Doei school', dus doei basisschool, want alle kinderen gaan natuurlijk verder studeren


Doei school Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De scholieren bewonderen de kleurrijke stoelen


Doei school Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Mali Klein, zelf ook kunstenaar begeleidde het project 'Doei school'


Het kunstwerk van de scholieren van de 1e Amstelveense Montessorischool is te bewonderen in de bibliotheek t/m 10 juni 2010.
Adres: Bibliotheek Amstelveen Stadsplein 102. 1181 ZM AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.