Bijgewerkt: 3 maart 2024

Drie tentoonstellingen tegelijk in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb / Museum Jan van der Togt
31-10-2010


De expositie's van Peter Blokhuis, de Haagse fotograaf Piet Gispen en Niels van Alphen, werden in het Museum Jan van der Togt, op zondagmiddag 31 oktober 2010 onder grote belangstelling geopend.

Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jan Verschoor, directeur van het museum, verwelkomt de gasten en de kunstenaars in Amstelveen


Peter Blokhuis (1938) is één van de meest vooraanstaande schilders van de moderne kunst in Nederland, hoewel hij zelden de publiciteit zoekt. De tentoonstelling van Peter Blokhuis omvat tekeningen en schilderijen die gemaakt zijn in de laatste halve eeuw. Deze zijn vooral geïnspireerd door zijn ervaringen in de stad Marrakech. Daarnaast is er ander werk van hem te bewonderen, naar aanleiding van zijn bezoeken aan o.a. New York, Beiroet, Egypte en Buenos Aires. Zijn onderwerpen vond hij in deze steden vooral aan de zelfkant van de maatschappij. Zijn werk getuigt van medeleven met zijn modellen, die hij “de verschoppelingen van de gemeenschap” noemt. Vooral Marrakech en met name de ommuurde oude stad heeft hem geïnspireerd.

Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Peter Blokhuis vertelt over zijn werk en zijn reizen


Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Pien Hazenberg beeldend kunstenaar leidt de tentoonstelling in


Naast het werk van Peter Blokhuis is er in het museum een fotoreportage van de Haagse fotograaf Piet Gispen over de stad Marrakech. Piet Gispen (1958) werkt als onafhankelijk fotograaf en ontwerper in Den Haag. Hoewel hij bijna twintig jaar in de internationale uitgeverswereld actief is geweest, wordt zijn achtergrond gevormd door de beeldende kunsten en ontwerpen. Zijn jarenlange internationale handelservaring geeft hem inzicht in de eisen, die het bedrijfsleven stelt bij het uitvoeren van opdrachten. Tegelijkertijd is er in de reeks 'Inspiratie' een boek uitgegeven bij uitgeverij Waanders over het werk van Peter Blokhuis in Marrakech met foto's van Piet Gispen en tekst van John Sillevis. Deze uitgave en tentoonstelling zijn mede mogelijk gemaakt door de “Van Vlissingen Art Foundation”.

 Shellman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Niels van Alphen tussen zijn schelp creaties


Shellman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Niels van Alphen: Kruis, gemengde techniek 2010


Shellman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De werken van Niels van Alphen op de eerste etage van het museum


Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Peter Blokhuis: Luxor, verf op doek 1999 - particuliere collectie


Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Een deel van de foto's van Piet Gispen


Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het publiek volgt de toespraken


Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Vlnr.: Peter Blokhuis, Jan Verschoor en Piet Gispen


De Schelpman

Op de eerste etage van het museum staan de werken van de 24 jarige Niels van Alphen, de Shellman (Schelpman). De Shellman groeide op in Scheveningen, waar hij altijd al uren langs het strand kon lopen om schelpen te verzamelen. Door zijn ontmoeting op 19 jarige leeftijd in Sydney met ontwerper en schelpartiest, Paul Bruce (1948-20090, werd deze hobby zijn vak. Paul, voorheen modeontwerper in New York en Los Angeles, leerde hem sculpturen en mozaïeken maken.

In Sydney werd hij onderwezen door Paul Bruce, met wie hij de shell kunst perfectioneerde. Op dit moment woont Niels in Amsterdam, waar hij zijn ingewikkelde creaties met schelpen uit de hele wereld, maakt.

Niels 'ontwerpen variëren van zeer romantische onderwerpen met een vleugje nostalgie en meer moderne ontwerpen door kleuren te combineren met scherpere vormen. Shellman's werken staan in de World Heritage villa’s in Toscane, Manhattan penthouses en veel restaurants, exclusieve resorts en zelfs in Koninklijke paleizen.

Het werk van Shellman echt uniek en met hoge kwaliteit. Shellman doet ook op maat gemaakte bestellingen. In 'Works' kunt u enkele recente producties van hem bekijken.

Een gedeelte van zijn kunstwerken kunt u tot en met 21 november 2010, naast de expositie van Peter Blokhuis vanaf 31 oktober 2010 bekijken in Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, in Amstelveen. De nieuwe openingstijden van het museum zijn: woensdag tot en met vrijdag van 11.00 – 17.00 uur zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.