Bijgewerkt: 25 juni 2024

Drinkwaterverontreiniging in Ouder-Amstel

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Gemeente Ouder-Amstel / Waternet
29-07-2008

In het gebied gelegen tussen de Amstel, de Burgemeester Stramanweg, Koningin Wilhelminalaan en Koningin Emmalaan in de gemeente Ouder-Amstel is een verontreiniging van het drinkwater geconstateerd.

Eneco laat dagelijks watermonsters nemen om de drinkwaterkwaliteit te beoordelen. Het watermonster dat afgelopen donderdag op 24 juli 2008 genomen is, voldeed niet aan de eisen die Eneco en Waternet daaraan stellen. Totdat precies bekend is wat er aan de hand is, adviseren wij u dringend het water voor consumptie minimaal 3 minuten te koken.

U moet er rekening mee houden dat dit kookadvies zeker 4 dagen van kracht blijft. Dit komt omdat de watermonsters altijd uitgebreid onderzocht worden bij het waterlaboratorium, wat enige dagen in beslag neemt.

Bij de sloop van woningen in de Gijsbrecht van Aemstelbuurt is de verontreiniging vermoedelijk ontstaan. Op maandag 28 juli heeft Waternet een “spui-actie” uitgevoerd, waarna opnieuw monsters van het drinkwater worden genomen. Pas als alle analyseresultaten van de controlemonsters goed zijn, heft Eneco het kookadvies op.

Als er meer bekend is, zal de gemeente Ouder-Amstel hierover op de website berichten.

Wat is spuien?

Het doorspoelen van de drinkwaterleidingen met water met grote kracht, heet in vaktermen 'spuien'. Dit is nodig omdat er een laagje ijzerslib, of in dit geval verontreiniging in de leidingen ontstaat en dit laagje moet door Waternet verwijderd worden, zodat u gegarandeerd goede drinkwater kan drinken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.