Bijgewerkt: 21 december 2024

Drukke discussieavond in Amstelveen met Sybrand Buma van CDA

Nieuws -> Politiek

Bron: CDA-|Amstelveen
11-02-2014

Maandagavond 10 februari 2014 is CDA partijleider Sybrand Buma in debat gegaan met de inwoners van Amstelveen. In een bomvolle zaal in Café Venstra voerden zo’n 120 mensen van binnen en buiten het CDA pittige debatten over onderwijs, werk en zorg. Sybrand Buma over werk en ondernemen: “Veel regels die voor grote bedrijven acceptabel zijn, zijn niet op te brengen voor het MKB. Daar moeten we iets aan doen. Ze zorgen ervoor, dat ondernemers geen mensen meer aan durven nemen”. En over de zorg: “Dit kabinet wil teveel, te snel met veel te hoge bezuinigingen.”

buma Amstelveen
(Foto CDA-Amstelveen - 2014)

Noucka van der Zaag, HWC-scholiere stelt haar vragen aan de partijleider


HWC-scholiere Noucka van der Zaag trapte af met een stelling over differentiatie van collegegeld. Van der Zaag: “Ik zou me door geld niet laten weerhouden mijn droomstudie te doen”. Sybrand Buma’s pleidooi, dat die dure studies vaak maatschappelijk relevant zijn en dat je daar geen drempels voor wil opwerpen vond bij haar geen gehoor.

De debatten met ondernemers Peter le Cuivre en Linda van der Hoorn gingen vooral over problemen van het MKB. Eerst over de toegang tot kredietverlening. Sybrand Buma:  “Je kunt bij de bank tegenwoordig pas terecht vanaf een miljoen Euro. Daar heeft het MKB niets aan. Het CDA wil daarom, dat er Kredietunies kunnen worden opgericht, waar ondernemers samen geld inbrengen en die dat vervolgens uitlenen aan ondernemers. Daarnaast moeten hier de staatsbanken op aanspreken.

buma Amstelveen
(Foto CDA-Amstelveen - 2014)

Sybrand Buma partijleider van het CDA tijdens het debat in Café Venstra


Die zijn onder andere gered om de economie draaiend te houden. Dan moeten ze dat ook wel doen.” De ondernemers stelden, dat de kabinetsplannen voor versoepeling van ontslagrecht een verslechtering betekenen. Er blijft langer onduidelijkheid, of je iemand mag ontslaan. Sybrand Buma: “Een MKB-er met moet snel duidelijkheid hebben, of hij iemand kan ontslaan het slecht gaat.  nders neemt hij het risico niet meer om personeel aan te nemen. Sowieso passen veel regels niet bij kleine bedrijven. Het is bijvoorbeeld ook niet op te brengen voor een MKB’er om, zoals nu moet, maximaal 12 jaar het loon door te betalen van een zieke werknemer. We willen dit soort regels die niet bij het MKB passen aanpakken”.

Debater Bob Alberts kreeg felle reacties uit de zaal op zijn stelling, dat productiviteit samenhangt met leeftijd: “Veel ouderen werken hard en zijn productiever dan veel jongeren.” Uiteindelijk vond bijna de hele zaal, dat je beloning af moet hangen van de geleverde prestaties. Iemand uit de zaal: “Belonen naar leeftijd, of ervaring is iets uit de oude wereld.”

Sybrand Buma over zorg: “ Dit kabinet wil teveel, te snel en met veel te hoge bezuinigingen. Dat is zonde, want decentralisatie kan zorgen voor betere zorg voor minder geld. Gemeenten staan dichter bij de burger en zijn, of haar behoeften dan het rijk.” Zorgbestuurders Irene Hermans en Roel de Bruijne en vertegenwoordigers van OLGA maakten duidelijk, wat de gevolgen van teveel, te snel met te hoge bezuinigingen zijn: zij moeten nu personeel ontslaan, dat over een paar jaar weer keihard nodig is. De vraag is, of die mensen dan weer in de zorg willen werken. En de organisaties die de regelingen uitvoeren, bijvoorbeeld de loketten die bepalen wie welke zorg nodig heeft, zijn er absoluut nog niet klaar voor. Teveel is nog onduidelijk. Daar gaan patiënten last van krijgen. Als we dat af kunnen meten uit het grote aantal mensen, dat na afloop bleef voor de borrel was de avond geslaagd. Sybrand Buma was alweer vertrokken naar Pauw en Witteman.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.