Bijgewerkt: 26 november 2022

E-coli besmetting distributiestation Hoofddorp

Nieuws -> Gezondheid

Bron: PWN / Wikipedia
15-05-2007

Onderzoek heeft uitgewezen dat de E. coli bacterie is aangetroffen in het drinkwater van distributiestation Hoofddorp. Er is uit voorzorg per direct een kookadvies afgegeven. Dit geldt voor de gemeenten Aalsmeer, Bennebroek, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Uithoorn, Zandvoort en het landelijk gebied rondom Amstelveen, dus niet de stad Amstelveen.

E. coli is een aanwijzing dat het drinkwater mogelijk is besmet met stoffen die gevolgen kunnen hebben voor maag en darmen, zoals buikpijn en diarree. PWN adviseert u het water voor consumptie eerst 2 minuten te koken. Voor douchen, wassen etc. kunt u het water gewoon gebruiken.

E. coli Amstelveen
(Photo by Eric Erbe - Wikipedia-2007)

Foto van een E. coli cluster. De foto is met een elektronenmicroscoop gemaakt met een vergroting van 10.000xOp dit moment vindt een groot monsteronderzoek plaats om te achterhalen waar de bacterie vandaan komt. Over de oorzaak is momenteel niets bekend. Op woensdag 16 mei 2007 aan het einde van de dag worden door PWN de uitslagen verwacht van de vandaag genomen watermonsters.

U kunt dan ook advies verwachten hoe verder te handelen. De meest gestelde vragen en antwoorden en extra informatie kunt op de internetsite www.crisis.nl lezen. Voor vragen kunt u ook terecht op telefoonnummer informatienummer 0800-1351.

Zo snel als mogelijk zal de informatie ook op de websites van de betrokken gemeenten te vinden zijn. De coördinatie en de communicatie zijn overgedragen aan de Regionale Crisis Coordinatie Centra Zuid-Kennemerland en Amstelland.

Externe link: PWN nieuws

Wat is E. coli?

Escherichia coli is een van de meest voorkomende soorten bacteriën in de dikke darmen van warmbloedige organismen, zoals mensen en dieren en is nodig voor het verteren van voedsel. Het is een enterobacterie die vaak gebruikt wordt als model voor bacteriën in het algemeen. De bacterie is genoemd naar de Duitse microbioloog Theodor Escherich.

Gemiddeld komen ongeveer 100 miljard tot tien biljoen van deze bacteriën per dag via de ontlasting van de mens naar buiten en als E. coli (de gebruikelijke afkorting) in water wordt aangetroffen is dat dus een indicatie dat het water met uitwerpselen vervuild is.

Lees verder over: Escherichia coli op Wikipedia


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.