Bijgewerkt: 25 juni 2024

Een gezonde inrichting van uw woning

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
12-04-2010

U wilt uw woning af en toe een iets ander uiterlijk geven. Dit kan bijvoorbeeld door een nieuw kleurtje op de muren of nieuwe meubels. Om uw inrichting ook gezond te houden, kunt u met een aantal punten rekening houden.

Vluchtige stoffen

In onder andere veel soorten verf, lak en lijm zijn vluchtige stoffen verwerkt. Dit zijn stoffen die verdampen wanneer de producten worden gebruikt. De stoffen komen door het verdampen in de lucht terecht. Sommige vluchtige stoffen verdampen vrij snel, bij andere stoffen duurt het langer voordat ze verdampt zijn. Vooral in nieuwbouwwoningen of na grote klussen, zoals schilderen of vloeren leggen, is de concentratie van vluchtige stoffen vaak hoog. De meeste vluchtige stoffen hebben een erg sterke geur.

Formaldehyde

Formaldehyde is een vluchtige stof die veel in lijm wordt gebruikt. Binnenshuis vinden we formaldehyde daarom vaak terug in spaanplaat, meubels, vloerbedekking en laminaat. Ook in gordijnen zit vaak formaldehyde om de kwaliteit te verbeteren. Formaldehyde verdampt gedurende enkele maanden uit nieuwe producten. In warme of vochtige kamers verdampt het sneller en is de concentratie dus hoger.

Verfpot Amstelveen
(Foto GGD Amsterdam - 2010)

Het is belangrijk, om tijdens het schilderen van uw woning, extra te ventileren en luchten


Gezondheidsklachten door vluchtige stoffen

De sterke geur van vluchtige stoffen kan zeer vervelend worden gevonden en daardoor stress of hoofdpijn veroorzaken. Verder hebben verdampende vluchtige stoffen vooral een irriterende werking op de ogen, neus en keel. Bij hoge concentraties kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid of vermoeidheid.

Wat kunt u doen?

Tijdens het gebruik van producten met vluchtige stoffen, bijvoorbeeld tijdens het schilderen van uw woning, is het belangrijk om extra te ventileren en luchten. Ook na het klussen blijft u enkele weken goed ventileren en luchten, zodat de verdampende stoffen naar buiten kunnen en frisse lucht uw woning in komt. Er is ook verf op waterbasis te koop. In verf op waterbasis zitten minder vluchtige stoffen, maar meer conserveermiddelen, die bij sommige mensen ook irritaties kunnen veroorzaken.

Ook in nieuwbouwwoningen of na de aanschaf van nieuwe meubels, vloerbedekking, laminaat of gordijnen is het belangrijk om de eerste maanden extra te ventileren en luchten. Zet (liefst op dagen dat u buitenshuis bent) een paar keer de verwarming hoog om het verdampen te versnellen. Ook dan blijft u goed ventileren en luchten.

GGD Amsterdam

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op www.gezond.amsterdam.nl/Milieu--gezondheid . U kunt ook contact met ons opnemen via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.