Bijgewerkt: 12 juni 2024

Een kunstwerk voor de Koning!

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
11-04-2014

Koningsdag en het Cobra Museum voor Moderne Kunst: een kunstwerk voor de Koning! Het Cobra Museum voor Moderne Kunst heeft zich tot doel gesteld om onze nieuwe koning een fris inzicht te geven op hedendaagse kunst. Daarmee treedt het museum op in het verlengde van de ambitie van de gemeente Amstelveen om Koningsdag een vernieuwend karakter te geven passend bij ons modern Koninklijk paar.

Het museum is de samenwerking aangegaan met het Instituto Buena Bista (IBB) uit Curaçao. Dit instituut is gekoppeld aan David Bade en Tirzo Martha, beiden zijn succesvolle internationale kunstenaars die werken in de traditie van de CoBrA beweging. Het IBB is een vooropleiding voor de kunstacademie in een regio, waar geen kunstopleidingen zijn. Martha en Bade zijn dus gewend om met jongeren samen te werken.

Foto Amstelveen
(Foto Ankie Bijl - 2013)

Koning Willem-Alexander en Koningin Màxima tijdens hun bezoek aan Sint Eustatius, of Statia op 15 november 2013. Het koningspaar bracht een kennismakingsbezoek aan alle zes Bovenwindse eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden


De bijzondere relatie tussen het koningspaar en de overzeese Koninkrijksgebieden, en de internationale status van de stad Amstelveen maken deze samenwerking evident. 26 leerlingen* van 4 Amstelveense scholen** allen met afstudeervak Beeldende Vorming gaan zich vanaf 16 april 2014 bezighouden met het creëren van een schilderij van 10 x 10 meter.

Het thema is hun persoonlijke verhouding die zij hebben tot de koning. De inspiratie daarvoor doen ze op, nadat ze uitgebreide kennis hebben opgedaan over de Cobra kunst en de tentoonstelling From the Guggenheim Collection to the Cobra Museum, die momenteel te zien is in het museum en waarin expressieve schilderkunst centraal staat. In het voormalige en nu leegstaande Congrescentrum (tussen het Cobra Museum en het Stadshartplein) wordt daarvoor een tijdelijk atelier gecreëerd, waar 10 dagen lang gewerkt wordt onder leiding van Bade en Martha aan het kunstwerk voor de Koning.

Er is duidelijk een keuze gemaakt om dit proces centraal in de stad plaats te laten vinden, zodat Amstelveners mee kunnen genieten van het proces. Ze zijn dan ook welkom om binnen te lopen tussen 18 en 22 april. Op Koningsdag zelf zal het doek tijdens de bedankspeech van de koning worden onthuld. Het Cobra Museum is op Koningsdag open tussen 15:00 en 18:00 uur. Dit geeft het in Amstelveen aanwezige publiek de mogelijkheid om de tentoonstelling From the Guggenheim Collection to the Cobra Museum Amstelveen te bezoeken. De deelnemende scholen: Keizer Karel College, Hermann Wesselink College, Amstelveen College en Panta Rhei.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.