Bijgewerkt: 29 april 2024

Een nieuwe Covid-19 variant 'Eris' is ontdekt

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO
13-08-2023

Een nieuwe stam 'Eris' van Covid-19 is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangemerkt als een interessante variant, hoewel het risico voor de volksgezondheid als laag wordt beoordeeld.

De variant, bekend als EG.5 of 'Eris', is gerelateerd aan een Omicron-subvariant genaamd XBB.1.9.2, en groeit wereldwijd in prevalentie, met onder meer het VK, China en de VS. Het is voor het eerst verscheen in februari 2023.



Alle virussen, ook SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, veranderen in de loop van de tijd. De meeste veranderingen hebben weinig tot geen invloed op de eigenschappen van het virus. Sommige veranderingen kunnen echter van invloed zijn op de eigenschappen van het virus, zoals hoe gemakkelijk het zich verspreidt, de ernst van de ziekte of de prestaties van vaccins, therapeutische medicijnen, diagnostische hulpmiddelen of andere maatregelen op het gebied van volksgezondheid en sociale zaken.

De WHO heeft haar volgsysteem en werkdefinities voor varianten van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, bijgewerkt om beter overeen te komen met het huidige wereldwijde variantenlandschap, om Omicron-sublijnen die in omloop zijn onafhankelijk te evalueren en nieuwe varianten duidelijker te classificeren wanneer nodig.

SARS-CoV-2 blijft evolueren. Sinds het begin van de COVID-19-pandemie zijn door de WHO meerdere zorgwekkende varianten (VOC's) en interessante varianten (VOI's) aangewezen op basis van hun ingeschatte potentieel voor uitbreiding en vervanging van eerdere varianten, voor het veroorzaken van nieuwe golven met verhoogde circulatie, en voor de noodzaak van aanpassingen van acties op het gebied van de volksgezondheid.


Eris (/ɪərɪs, ɛrɪs /; Grieks: Ἔρις Éris) is de Griekse godin van strijd en onenigheid. Haar Romeinse equivalent is Discordia, wat hetzelfde betekent. De Griekse tegenhanger van Eris is Harmonia, waarvan de Romeinse tegenhanger Concordia is, hoewel ze ook wordt beschreven als tegenstander van Nike, de tegenhanger van de Romeinse Victoria. Homerus stelde haar gelijk aan de oorlogsgodin Enyo, wiens Romeinse tegenhanger Bellona is. De dwergplaneet Eris is vernoemd naar de godin.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.